Egyre többet bukunk a Rogán-féle letelepedési kötvényen

2016.05.12. 08:05

Áprilisban 714 darab 50 ezer eurónyi (összesen 11,2 milliárd forintnyi)  Rogán-féle letelepedési kötvényt adott el a magyar állam, írja a Világgazdaság. Ez nagyjából újabb 119 unión kívüli kérelmezőt jelezhet, akik a kiárusított magyar papírokkal szabadon utazgathatnak az EU-ban a családtagjaikkal együtt. Korábban itt írtunk a program lényegéről és hogy messze a legnagyobbat Rogán "impozáns" ismerősei keresnek az egészen.

Rogán Antal
Rogán Antal
Fotó: Kovács Tamás

Rogán offshore ismerősei nem csak kedvezményesen adhatják el a szabad unióbeli mozgást kínáló magyar papírokat, de kérelmezőnként még 45 ezer euró (most több mint 14 millió forintot) jelentkezési költséget is leakasztanak. Így csak áprilisban legalább 1,66 milliárd folyt be a jellemzően átláthatatlan közvetítőcégek ismeretlen végső haszonélvezőihez, erre jön még a kötvényenkénti kedvezmény.

Az állam pedig bukik az egészen,

ugyanis nagyobb, 2 százalékos kamatot adunk ezekre a kötvényekre, mint amennyiért a piacon adhatnánk el sima államkötvényeket. A mostani kamatszintnél most már két és félszer többet fizetünk a Rogán-féle kötvények után, Lázár János múlt héten be is jelentette, hogy „alkalmas az idő arra, hogy felülvizsgálja a kormány a letelepedési államkötvény feltételeit, kamatát”. Korábban Varga Mihály azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy június végéig áttekintik a letelepedési kötvények kamat szintjét, ezt ugyanis ő szabályozza.

Azt nem látszik, hogy mit kell ezen akár két napig is gondolkodni, elég egyértelműnek néz ki a helyzet és a konstrukció is, de az NGM szakemberei még legalább másfél hónapot törhetik a fejüket rajta. Könnyen lehet, hogy azért is pörgetnék fel most jobban a közvetítőcégek a bizniszt, mert júliustól kicsit drágább lehet az egész kiárusítás.

Nem értek rá

A gazdasági bizottság ellenzéki vezetésű albizottsága hónapok óta szeretné megtudni, hogy az egész biznisz végső haszonhúzói közt milyen szerepe van Rogán Antalnak és Habony Árpádnak. Április elején beidézték őket meghallgatni, Rogán és Habony nem mentek el, és egyelőre ennyiben maradt a próbálkozás.

Az programból a legtöbbet a Rogán Antal által elsőnek javasolt, a kötvényeket kínaiaknak értékesítő kajmán-szigeteki HSSDF nevű offshore cég keresi. De felpöröghetett az oroszoknak eladott papírok száma is, mert míg korában 95 százalék körül volt a kínaiaknak eladott kötvények aránya, most már csak 86 százalék, és 7 százalékot a bejövő oroszok adnak ki. A programban az eddigi információk alapján elhanyagolható azok aránya, akiknél egyáltalán felmerül, hogy ténylegesen itt telepednének le, hamar mennek tovább más uniós országokba.