Mikola István: Éveket csúszhat még a szabadkereskedelmi megállapodás

2016.05.13. 16:59

Szinte elképzelhetetlen, hogy még az év vége előtt létrejöjjön a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Államok között (TTIP), ha egyáltalán lesz ilyen, akkor is még évek kellenek hozzá - írja az MTI Mikola István külügyi államtitkár sajtótájékoztatója alapján, amelyet az uniós külügyminiszterek pénteki brüsszeli tanácskozását követően tartott.

Sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára elmondta, a pénteki tanácsülésnek két kérdés állt a középpontjában: a TTIP, valamint az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA). Minit mondta, az előbbi kapcsán a tagállamok többsége nem volt túl derűlátó, az EU és Kanada között készülő szerződésen viszont már az utolsó simításokat végzik, nyáron aláírják, majd megkezdődhet a ratifikációs folyamat.

A szabadkereskedelmi egyezményről egy ideje már lehet tudni, hogy a tárgyalási folyamat nem megy olajozottan, és egyre több érintett szereplő szereplő kritizálja egyes részleteit. A TTIP-vel kapcsolatos problémákról itt és itt olvashat bővebben.