2024. július 14. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Anglia 0

Kipukkadt a magyar lufi?

2016.05.15. 16:15
Rég láttunk ilyen gyatra növekedési adatokat Magyarországon. A héten kezdődött a költségvetés parlamenti vitája, úgy néz ki, rengeteg helyen belenyúlhatnak a törvénybe. Csökkenti szigorát jövőre a NAV, Norbi kivonulhat a tőzsdéről, nyilvánosak végre a Panama-iratok. Lebukott egy nevetséges közbeszerzési kartell, a BKV leszerződik Habony közpénzzel kitömött, napilappá hizlalt bulvárújságjával. Itt a heti gazdasági összefoglaló!

Lejtőre került a magyar gazdaság

Az uniós projektek fokozatos kifutásával egyre aggasztóbb adatok jönnek a magyar gazdaság teljesítményéről, erre a hétre is jutott belőlük néhány. Az ipari termelésről jövő KSH-adatok nem valami megnyugtatóak, a volumen sorozatban az ötödik hónapja csökkent egymás után márciusban. Ilyen a világgazdasági válság közepe óta nem volt már Magyarországon.

Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, gyakorlatilag csak az elektronikai ipar hasít, az viszont nagyon, tavaly év elejéhez képest 33 százalékot nőtt az alkatrészgyártás. Éves összevetésben valamivel egyébként is jobbak az adatok, az első negyedévben 0,3 százalékkal volt jobb az ipari teljesítmény, mint 2015 első három hónapjában.

A leggyatrábban talán az építőiparban indult az év: a KSH legfrissebb adatai szerint az első negyedévben 27,6 százalékkal, márciusban pedig 33,9 százalékkal csökkent az építőipar volumenindexe. Reményre adhat okot viszont, hogy a szerződésállományon már látszik valami javulás, épületek építésére 17 százalékkal kötöttek több új szerződést, mint tavaly márciusban.

Az egész mizéria meglátszik az ország GDP-adatain is: a bruttó haza össztermék idén január és március között csak 0,9 százalékkal növekedett, amivel a legpesszimistább várakozásokat is sikerült alulmúlni, 2013 óta ez a legrosszabb érték. Tavaly ilyenkor ugyanez az adat 3,2 százalék volt.

 

Ha nem saját magunkkal, hanem más EU-tagállamokkal hasonlítjuk össze a magyar számokat, akkor sem állunk fényesen, az évek óta súlyos gazdasági válságban lévő Görögországon kívül ugyanis mindenki lekörözött minket.

 

Mostantól bárki turkálhat az offshore-szennyesben

A héten bárki számára elérhetővé váltak a Panama-iratok. A nemzetközi tényfeltáró konzorcium ICIJ kereshető adatbázisban tette közzé az offshore-ozásra szakosodott panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott információkat. Az adatbázis több mint 200 ezer offshore-cég adatait tartalmazza, de nem válogatás nélkül szórták ki az anyagokat az internetre, sok információt megszűrtek, csak azok a dolgok lettek nyilvánosak, amik az újságírók szerint közérdekű adatok. Így az adatbázisban nem szerepelnek banki adatok és pénzügyi tranzakciók, levelek, emailek, chatlogok, útlevelek és telefonszámok.

A Panama-iratokkal kapcsolatos egyéb érdekesség a hétről, hogy még Emma Watsonról is kiderült, hogy benne van a buliban. Ezen kívül egy dán egyetemi kutató összerakta egy ábrára a Wikidatán fellelhető panamázók civil foglalkozását, és hát persze, hogy a politikusok vannak a legtöbben.

Enyhül a NAV vasszigora tartozások terén

Jövő évtől fontos változások lesznek az új adócsomagnak köszönhetően az adótartozások kezelésében, lényegében több fronton is enyhül a szigor. A végrehajtáshoz való jog elévülési ideje például 5 évről 4 évre csökken, a jelentéktelen összegű tartozásokról pedig 2017-től könnyebben mond le a NAV: a 10 ezer forintot meg nem haladó tartozást behajthatatlanság címén véglegesen törölni kell, ha az adós bankszámlájára kivetett inkasszó eredménytelen volt, és a maximum 100 ezres tartozásoknál is lazítanak a korábbi szabályokon.

Az önkormányzatok csak kisebb összegek adóként behajtását tolhatják át az adóhivatalra jövő évtől, a korábbi 10 ezer forint helyett már csak az 50 ezer forintot meghaladó köztartozásokkal járhatnak el így. Az ingatlant terhelő jelzálog esetében a NAV az ingatlan végrehajtását mellőzheti, ha az értékesítéséből befolyó összeg nem fedné az adóhatóság követelését. Ebben az esetben az adózó ingatlanára jelzálogjogot jegyezhetnek be.

Paródiába illő közbeszerzési kartellt lepleztek le

A GVH több mint két éves vizsgálat után arra jutott, hogy a Finella Investment Kft. (a HTD Szaknévsor Kiadó Kft. jogutódja), a JRM Produkció Kft., a Liga TV, a Pupu Produkció Filmgyártó Kft. és a Nosztalgia-Design Kft. kartellezett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által kiírt közbeszerzési eljárásokon, ezért a cégeket 82 milliós bírsággal sújtották.

A kartellezők egyáltalán nem vádolhatók túlzott óvatossággal, a  pályázataikat konkrétan ugyanolyan típusú borítékba tették, két cég nevében eljáró férfiak együtt adta be a pályázatokat, ráadásul több céget egyszerre képviseltek. Az egyik társaságnál az is kérdéses, hogyan szerepelhetett egyáltalán sikerrel egy MTVA-s pályázaton, mivel főtevékenysége az iparcikk jellegű bolti kiskereskedelem.

További szórakoztató részleteket az eredeti cikkben találhat. 

Visszavonulót fújhat Norbi a tőzsdén

Sok bénázás után úgy tűnik, Schobert Norbi azt fontolgatja, kivonul a tőzsdéről cégével. A 2014-ben a BÉT-re bevezetett Norbi Update Lowcarb Nyrt. éves közgyűlése május 31-én lesz, és az a hír járja, hogy a részvényeseknek egy nem különösebben eredményes évről szóló beszámolót kell majd elfogadniuk: a cég 344 millió forintos veszteséggel zárta 2015-öt. Ennek tükrében nem csoda, hogy a napirendi pontok között felbukkant az is: Norbi maga javasolja, hogy a társaság alakuljon vissza zrt.-vé, vagyis vezessék ki a tőzsdéről.

Talán mindenki jobban járna így, Norbiéknak ugyanis folyton meggyűlt a bajuk a jegybankkal az utóbbi időben, részvényeikkel való kereskedést jó párszor felfüggesztették a törvények be nem tartása miatt. Tavaly arra is sor került, hogy Norbi maga vásárolta vissza cégének értékpapírjait a részvényesektől százmilliós nagyságrendben, ráadásul néhány hónappal ezelőtt szakítottak a cég másik arcával, André Agassival.

Szétkapják a költségvetést a képviselők

Ezen a héten kezdődött a költségvetés vitája, és nagyon úgy tűnik, hogy rengeteg módosítás lesz az eredeti törvényjavaslathoz képest. Erre adott is okot az NGM, hiszen hiába lesz több pénz néhány kulcsterületre jövőre, a héten kiderült az is, hogy jópár terület esetében lefaragtak az idei pénzből.

Számszerűsítve ez úgy néz ki, hogy a költségvetés több mint 2500 sorából majdnem 1500 esetében nem emelkedik az előirányzat az ideihez képest, 381 tétel esetében pedig kisebb lesz az állami pénz az ideinél. Ezek együtt több mint ezermilliárd forintot tesznek ki.

A kormány álláspontja szerint ettől függetlenül nevetséges megszorításokról beszélni, csak annyival csökkentik a szociális kiadások összegét, amennyivel a népességfogyás ezt indokolja, a munkaprogramra pedig azért nem kell már annyi pénz, mert maguktól is jól állnak a foglalkoztatási mutatók.

A költségvetéshez a módosító indítványokat csütörtökig lehetett beadni, érkezett is egy csomó, amelyek közül nyilván a kormánypártiak az igazán érdekesek. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportjától jött egészen sok javaslat, amely a sportra adna több pénzt, de a szénbányászat újjáélesztése, a nemzetbiztonságban használatos űrtechnológiák, az önkormányzatok szociális támogatási kerete és kulturális kiadások is szóba jöttek a módosítókban. Ezeket részletesen itt nézheti meg.

További hírek, amikről jobb ha tud: 

És érdekes elemzések a rovatból: