Szerdán fizetnek a Quaestor-károsultaknak

2016.05.17. 12:57

Holnaptól megkezdi a Kárrendezési Alap a Quaestor- és a Hungária Értékpapír-kötvényesek kárrendezésének kifizetését.

Az érintettek – közel 8 ezer károsult - a lakóhelyükhöz legközelebbi takarékszövetkezeti fiókban vehetik át a pénzt, de  a részletekről levélben is tájékoztatják őket – közölte az alap.

A Kárrendezési Alap már összesen több mint 12 milliárd forintnyi kárrendezési összeget átutalt a kifizetőhely számára, és a további kifizetéseket is folyamatosan indítja a jogosultaknak.

A kárrendezés teljes összege várhatóan eléri a 38 milliárd forintot.

Négyszáznegyvennyolcan vannak azok, akik visszavonták kárrendezési kérelmüket, az alap szerint az ő számuk nagyságrendileg már nem fog változni. Azt nem közölte az alap, hogy pontosan mi állhat annak hátterében, hogy félezer embernek nem kell a pénz.

Korábban több tízezren jelentkeztek a kárrendezésre. Az alap pedig korábban egyszer már elszámolta, hogy mennyit kell fizetni nekik.

A kárrendezési törvény a kárrendezés ellenértékének meghatározásakor a kötvények vásárlásakor megfizetett összeget, de legfeljebb 30 millió forintot vesz alapul. Ebből kell levonni a 2008. január 1. óta a cégcsoporton belüli kibocsátók kötvényein elért hozamot, a jogszabályban meghatározott önrészt, valamint a Befektető-védelmi Alap által korábban a Quaestor-kötvényeseknek kifizetett kártalanítást – közölte a Kárrendezési Alap.

Az ügy részleteiről legutóbb itt írtunk részletesen. A brókerbotrány körüli büntetőeljárás elég nyögvenyelősen halad, legutóbb pedig az vetette vissza a bíróság és az ügyészség között heves indulatokat kiváltó ügyet, hogy meghalt az egyik ügyész.