Londonban is betett az Uber a taxisoknak

2016.05.17. 12:28

Rendesen gajra vágta a londoni és a brit taxisipart az Uber. És nem is csak arról van szó, hogy csökkennek bevételeik: egyre több sofőr hagyja ott a hagyományos taxiscégeket az amerikai startup kegyeiért - írta a Financial Times.

A londoni piacon a sofőrök ötöde már az Ubernek dolgozik, egész Nagy-Britanniát tekintve pedig már 30 ezer fölött van a szám. Az uberezők kétharmada más cégektől jön át.

Egy, a hagyományos taxisiparból átnyergelő női sofőr azt mondta a lapnak, hogy felszabadító érzés volt számára az Uber világa, mert korábbi munkahelyei olyanok voltak, mint valami férfiklubok.

A Financial Times szerint idén 97 százalékkal kevesebb új taxisvállalkozás indult Nagy-Britanniában, mint egy évvel korábban. De már tavalyi is meredeken, 65 százalékkal zuhant az újonnan induló cégek száma 2014-hez képes.

A hivatásos sofőröket képviselő szakszervezet szerint havonta tíz taxiscégnek kell lehúznia a rolót, Londonban pedig 11 százalékkal csökkent a bejegyzett taxistársaságok száma azóta, hogy 2012-ben azt Uber megjelent a piacon. A dolog korábban is okozott már feszültségeket Londonban.

Magyarországon a parlament kedden vitázik az Uber betiltásáról, a taxisok pedig folyamatosan útlezárásokkal tüntetnek a szolgáltatás ellen. Magyarországon a cég szerint 150 ezren használják a szolgáltatást. 

Londonban egyébként négyéves tanfolyamot kell elvégezni a taxizáshoz, amelyen el kell sajátítani a híres-hírhedt "Tudást", így például nagyjából minden utcát fejből kell ismerni. A rendkívül szigorú vizsga pedig sokakat eleve elriaszt a taxizástól, a Tudás kevés ismerőjének viszont relatíve biztos megélhetést biztosít.

A brit fővárosban az Uber-sofőröknek is vizsgát kell tenniük, de persze messze nem ilyen szigorú feltételek mellett. A cég szerint a Tudásra amúgy sincs szükség a GPS korában.

Be lehet telefonálni az Uberhez? Nem? Na ugye!

Londonban is felmerült valamiféle Uber-korlátozás, de eddig nem lett belőle semmi.

Viszont az Addison Lee, a legnagyobb brit taxiscég kicsit más hozzáállást választott, mint a magyar sofőrök: beszállt egy másik mobilapplikációba, amelyen a taxiscégek árait és szolgáltatásait lehet összehasonlítani, és előre is lehet foglalni kocsikat.

Az Uber-történet részleteiről itt írtunk hosszabban.