Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Döglődnek a magyar vállalkozások

2016.05.17. 13:28

Áprilisban több mint 5300 vállalkozást szüntettek meg Magyarországon, ami újabb cégtörlési rekordot jelent. Eközben pedig 2014 közepe óta stagnál az újonnan indult cégek száma, áprilisban is csak 2100 vállalkozást jegyeztek be - derült ki az Opten adataiból.

A céginformációs cég közleménye szerint eddig egyetlen egyszer, 2015 szeptemberében fordult elő, hogy több mint 5000 céget töröltek egy hónap alatt, akkor egész pontosan 5004 vállalkozás húzta le a rolót.

optencégize.png
Grafika: Opten

Azonban az adatok szerint a kényszertörlések és a felszámolások száma stabilizálódni látszik, tehát hosszabb távon mérséklődhetnek a cégmegszűnések. Viszont a kft.-k jegyzett tőkéjének 3 millió forintra emelése jövőre újabb törlési hullámot hozhat.

Az Opten szerint az az igazán aggasztó, hogy

a kedvező hitelkörnyezet ellenére a cégalapítások számra két éve stagnál,

holott egy prosperáló gazdaságban javuló vállalkozási kedvet kellene tapasztalni. Ez annak a jele, hogy a vállalkozói bizalom még nem állt helyre.

A legtöbb cég egyébként Budapesten szűnt meg, itt 3080 vállalkozást töröltek áprilisban, és mindössze 977 újat indítottak. Pest megyében 609 törlésre jutott 318 alapítás, az ország többi megyéjében pedig sehol sem érte el a százat az újonnan bejegyzett cégek száma.  • Vennék
  • Hírek