Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nőtt az államadósság

2016.05.17. 11:43

Az államadósság március végére a bruttó hazai termék (GDP) 76,9 százalékára emelkedett a tavaly év végi 75,3 százalékról - közölte Magyar Nemzeti Bank. A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság idén eddig

1633 milliárd forinttal nőtt,

március végén már 26 147 milliárd forint volt.

Amint a Portfolió megjegyzi, az első negyedévben szinte mindig emelkedik az államadósság, amit az magyaráz, hogy újra fel kell tölteni az állam pénzügyi tartalékait, ehhez pedig nagy hitelfelvétel szükséges. A feltöltésre pedig azért van szükség, mert az év végi adósságráta "beállításához" az állam jócskán leapasztja a tartalékait. Ez a fajta trükközés már megszokottnak mondható, sokáig csak ezzel lehetett elfedni a kedvezőtlen államadósság-tendenciát.

untitled 1-20160517.png
Grafika: Portfolio.hu

Mindazonáltal a költségvetési fegyelem továbbra is jó, az államnak alig volt finanszírozási igénye. Az utóbbi 1-2 évben pedig az államadósság trendje már az alapfolyamatok szintjén is enyhén csökken.

Azonban a gazdasági növekedés és az infláció elmarad a várakozásoktól, ezért nem kizárt, hogy GDP-arányosan újra emelkedni fog az államadósság, és idén év végén megint trükközésre lesz majd szükség a számok polírozása érdekében - írta a Portfolio.