132 fát vágattak ki az MNB-alapítványok Kecskeméten

2016.05.18. 07:30 Módosítva: 2016.05.18. 08:59

A jegybank alapítványainak tulajdonában álló Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. fakitermelésbe kezdett jövőbeli kampuszának helyén, tudta meg a Világgazdaság az alapítványok kommunikációs munkatársától. Csuhai Viktória elmondta, hogy a 132 kivágott fát még a használabavételi engedély megszerzése előtt pótolnia kell az intézménynek. 

A fakivágáshoz és a faanyag értékesítéhez a KEDO-nak fel kellett vennie tevékenységei közé az erdészeti és egyéb erdőgazdálkodási tevékenységet, illetve a fakitermelést. A cég főtevékenységének ehhez természetesen nem sok köze van, az MNB hat alapítványának tulajdonában álló társaság a Kecskeméti és a Szolnoki főiskola összeolvadásából létrejövő új felsőoktatási intézmény, a Pallas Athéné egyetem üzemeltetéséért felel majd. A jegybank alapítványai a KEDO-t 12 milliárdos alaptőkével hozták létre, az egész projekt 15 milliárdos, amivel a város eddigi legnagyobb oktatási projektjévé lépett elő. Az iskola a tervek szerint 2017-re épül fel a kecskeméti kórház egykori Izsák utcai részlegének helyén, és kollégium is tartozik majd hozzá, amit a Szauna Hotelből alakítanak át. 

A KEDO vezérigazgatója a Matolcsy rokonságához tartozó Szemerey Szabolcs, aki több mint hat éve a Kecskeméti Főiskola oktatója, 2011-től részt vesz a főiskola duális képzésének elindításában, a vállalatokkal és intézményekkel történő kapcsolattartásban. A társaság igazgatóságának elnöke pedig Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora, aki két MNB-alapítvány – a Pallas Athéné Domus Mentis és a Pallas Athéné Domus Concordiae – kuratóriumának is a tagja.

A leendő egyetem oktatási programjáról még nem tudni részleteket, de sokat sejtető az a néhány nappal ezelőtt a PADS egyik kuratóriumi tagjának szájából elhangzott kijenetés, miszerint az egyetemeken azt kell oktatni, és a társadalommal is el kell fogadtatni, amit ő és Matolcsy gondol a világról, mert csak így nyerhet a Fidesz 2018-ban.

Frissítés: a cikk egy korábbi verziójában 848 fa kivágása szerepelt a Világgazdaság információi alapján. Csuhai Viktória időközben az Indexnek jelezte, hogy valójában csak 132 fáról van szó.