A Suzukinál is csaltak a motorokkal

2016.05.18. 10:01

Tovább dagad a japán autós botrány: a Mitsubishi után ugyanis a Suzukiról is kiderült, hogy évek óta csal az autók tesztelésekor. A Reuters azt írja, Japán negyedik legnagyobb autógyártója beismerte, hogy szándékosan rosszul mérik az autóik üzemanyag-felhasználását, így a motorok valójában több üzemanyagot fogyasztanak, mint amennyi megengedett.

Ahogy a Mitsubishinél, a Suzukinál is elsősorban a 660 köbcentinél kisebb motorral felszerelt miniautók tesztelésekor csalt a cég. Ez azért is kellemetlen, mert ezekre az autókra az állam adókedvezményt is ad, részben pont azért, mert elvileg nagyon kevés üzemanyaggal is elpöfögnek. A japánban lévő miniautók harmadát a Suzuki adta el. 

A Mitsubishiről április végén derült ki, hogy már legalább 25 éve hamis adatokat közölnek az autók fogyasztásáról. Ezután a japán kormány elrendelte, hogy az ország minden autógyártója adja be újra a mérési adatokat, így nem kizárt, hogy még több cégről derül majd ki, hogy ahol csak lehet, csaltak. 

A Suzuki részvényei a botrány kipattanása után 11 százalékot estek a tokiói tőzsdén. A botrány az Európában gyártott vagy kapható autókat valószínűleg nem érinti.