Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

EU: Igenis foglyul ejtett intézmény az Eximbank

2016.05.18. 17:38

Folytatódik a vita a magyar és az európai statisztikai hivatal között arról, hogy az Eximbankot vajon egy rendes független bankként, vagy az államháztartás részeként kellene-e elszámolni. Ahogy arról már korábban írtunk, ennek a vitának nagy tétje van, mert ha az Eximbankot az államháztartás részeként kellene elszámolnia a KSH-nak, az azzal is járna, hogy a kormány bukná az elmúlt évek államadósság-csökkentését, amire viszont a kormány nagyon büszke. 

Az Eurostat szerint kétséges, hogy az Eximbank önálló, autonóm gazdálkodó egység, inkább egy ún. „foglyul ejtett pénzügyi intézmény”, ami önállónak tűnik, de gyakorlatilag az állam és így az államháztartás része. Ezt az európai hivatal korábban a KSH-nak levélben is megírta, majd a 2015-ös államadósságról szóló nyilvános jelentésébe is beleírta.  

A magyar fél szerint viszont mert az Eximbank igenis teljesen normális bankként és pénzügyi közvetítőként működik, elsődleges feladata, hogy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson, így bár állami tulajdonú bank, nem sorolható a „foglyul ejtett pénzügyi vállalatok” kategóriájába, és semmi nem indokolja, hogy azt az államháztartás részeként kelljen elszámolni.

Az Eurostat erre válaszul levélben fejtette ki, hogy miért is gondolja azt, hogy az Eximbank nem egy független intézmény, hanem az állam része:

  •  az Eximbank nem gyűjt betétet;
  • A KSH szerint nem az Eximbank támogatja az exportáló cégeket, hanem az állam, így a cégeknek nyújtott kamattámogatást el lehet számolni a bank bevételeként, az Eurostat szerint viszont ez legalábbis kérdéses;
  • a bank üzletpolitikáját teljesen a kormányzat határozza meg és az eszközei felett is a kormány rendelkezik,
  • ezen kívül azt a feladatot, amit az Eximbank végez, vagyis hogy állami támogatást oszt szét exportáló cégeknek, sok más módon is elvégezhetné az állam, viszont akkor mind állami feladatként kellene erről elszámolnia;
  • abból pedig, hogy egy intézmény pénzügyi közvetítőként működik, még nem következik, hogy egy önállóan működő bankról van szó. 

A levél végén az Eurostat köti az ebet a karóhoz, hogy az Eximbank egy foglyul ejtett pénzügyi intézmény, a KSH érvei pedig egyáltalán nem változtatták meg a brüsszeliek véleményét erről. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!