Sokáig kell még várni a magyar dinnyére

2016.05.18. 08:45

A hideg május miatt késhet  az idei dinnyeszezon. A napok óta tapasztalható hűvös és csapadékos időjárás egyetlen növénynek sem tesz jót, a sok eső miatt pedig a szabadföldi eper nagy része is tönkrement, írja a Magyar Idők.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, fagy nélkül is megsínyli a szokatlanul hűvös időt a termés, a szántóföldi növények fejlődését alaposan hátráltatja a hideg. A görög- és sárgadinnyét, amelyeket idén a tavalyinál nagyobb területen ültettek a gazdák, biztosan visszaveti a növekedésben az időjárás, így a magyar dinnyék szinte biztosan később kerülnek a piacra a szokásosnál.

A szabadföldi epernek nem a fagy, hanem a túl sok csapadék tett be, nagy részét elvitte az eső annak ellenére, hogy a gazdálkodók próbáltak védekezni. Hazánkban az eper kétharmadát ma már fólia alatt nevelik, tehát van elég eper a piacon. Viszont a hideg miatt elképzelhető, hogy a megszokottnál tovább tart majd a fóliás eper szezonja, így drágulhat a gyümölcs.