Lehet ön is milliomos!

2016.05.19. 08:31
Mennyi az a legkisebb összeg, amit már érdemes félretenni? Hány évig kell gyűjtenem, hogy összejöjjön egy autó ára? Vagy annyi, hogy soha többet ne kelljen dolgoznom? Elkészítettünk egy leegyszerűsített, de könnyen használható kamatos kamat kalkulátort, hogy nagy vonalakban képet kapjon arról, mennyi idő alatt mennyi pénze lehet, ha jól forgatja. De vigyázzon, minél nagyobb hozamra vágyik, annál könnyebben meg is égetheti magát!

Rövidebb idő alatt meggazdagodni jelenleg háromféleképpen lehet - ha a totál illegális utakkal nem számolunk: 

  • szerencsejátékkal,
  • ügyes beházasodással, 
  • vagy egy váratlanul sikeres üzleti húzással. 

Mindhárom opció viszonylag ritka, a többségnek maradt hát a munka. Ezzel kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy őrülten jól fizetett mezei alkalmazottból mifelénk sajnos pont annyi van, mint milliárdos gázszerelőből, így nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a bér+bónusz kombinációra rövid idő alatt számottevő tőkefelhalmozást építeni Magyarországon nem érdemes, legalábbis az emberek nagy többségének. 

Nincs mindenkinek jó megoldás

Ettől még álmodozni meg számolgatni lehet, sőt, kell is: a kérdés az, hogy milyen elérhető lehetősége van a társadalmi középnek (a felső két százalék és az alsó harmad közötti rétegnek) a hónapról-hónapra élésnél némileg stabilabb egzisztencia megalapozására.

Válaszolni azért sem nagyon könnyű, mert a kiinduló élethelyzetek és a lehetőségek a nagyon szélesen definiált középosztályon belül is nagyon-nagyon eltérőek. De az sem mindegy, hogy lakásra gyűjtünk mert épp gyerekünk lett, vagy hogy épp jól jönne valamilyen passzív bevétel, mert utáljuk a főnök képét, és már nagyon kiugranánk a mókuskerékből. Ahogy megint csak más jellemzi azokat is, akik a betegségek, a munkanélküliség vagy a nyugdíjas élet anyagi kockázatait akarják minimalizálni. 

Az optimális befektetési formák és időtávok ezek miatt nagyon eltérőek, nincs egyetlen, mindenkihez ugyanúgy passzoló megoldás - szerencsére. Mégis van, ami közös: a lényeg mindegyik esetben az, hogy le kell mondanunk a jelenlegi fogyasztásunk egy részéről azért, hogy majd egyszer a távoli jövőben jobb legyen. Hogy kinek milyen konkrét megoldást (mekkora kockázatot) érdemes választania, abban ez utóbbi, tehát az időtáv igencsak meghatározó.  

Így egy olyan kalkulátort készítettünk, ahol mindenki beállíthatja, mennyi megtakarított pénze van most, mennyit tudna félretenni, milyen hozamelvárások mellett. És kiderül, hogy ha minden tökéletesen alakul, havi tőkésítés mellett ebből mennyi idő alatt mennyi pénz lesz. Vigyázzon, a felmerülő költségekkel (pl. számlavezetési díj, tranzakciós díj, adó stb.) illetve inflációval nincs korrigálva a végösszeg.

Aki nagyot kockáztat, bukhat is

Aki fiatal és nyugdíjra gyűjt, az jól teszi, ha a nyaktörőbb hozamokért cserébe többet kockáztat - ehhez viszont jó idegrendszer kell, mert az összekínlódott megtakarítások leolvadását akkor is kevesen képesek elviselni, ha csak átmeneti a veszteség. Ebből a hozzáállásból aztán jó sok rossz döntés lesz. Aki a nyugdíjhoz viszont már közel áll, hiába ugyanaz a megtakarítási célja, akkor dönt jól, ha az alacsony hozamú, de kockázatmentes befektetést választja.

Érdemes arra is figyelni, hogy a megtakarítási célunk egyezik-e valamilyen állami szándékkal. Ennek tipikus esete a lakás és a nyugdíj, bizonyos konstrukciókban ezekre pénzt szívhatunk ki az államkasszából, így állhat elő az a helyzet, hogy alacsony kockázatú befektetések a kockázatosabbak hozamával versengenek. Mondjuk a lakástakarék tipikusan ilyen, érdemes is kihasználni. 

A támogatott eseteket kiszűrve azt mondhatjuk, hogy aki rövid távon tervez, csak akkor szűrheti ki a kockázatokat, ha elfogadja az alacsonyabb, három százalék körüli hozamokat - az infláció hatását kalkulátorunkban kiszűrtük, ez az afölötti reálhozam. Igen, tudjuk, hogy most csak álmodni lehet a kockázatmentes három százalékos reálhozamról.

A bankbetétek vagy a rövid kötvények, amik tipikusan a rövid távban gondolkodókra optimalizáltak, most nyugaton zéró hozamot fizetnek, sőt, az elmúlt években a mínuszos betéti hozamokkal is megismerkedhetett a világ. Az infláció fölötti két-három százalék kockázatmentesen egy korábbi, több évtizedes időszak átlaga, egy olyan világgazdasági periódusé, amikor volt infláció és gazdasági növekedés is.

Nem könnyű tervezni

Mi a kalkulátorunkban azért számoltunk ezzel, mert esélyes, hogy előbb-utóbb visszatérünk a hosszú távú átlaghoz, ha ez most távolinak is tűnik, másrészt ugye az állami támogatás lehetőségei miatt most is lehet infláció fölötti 2-3 százalékos hozamot keresni biztosabbnak nevezhető, támogatott befektetési konstrukciókon vagy épp a nem véletlenül népszerű prémium államkötvényeken. (Kalkulátorunkban egyébként havi tőkésítéssel számolunk.)

Ugyanígy okoskodtunk a kalkulátorunknál a magasabb hozamtartományban is. Aki öt évnél hosszabb időszakra tervez - ezt jól meg kell gondolni, de érdemes -, annak vannak lényegesen izgalmasabb, hozamgazdagabb befektetési lehetőségek is. Ebben az esetben máshogyan kell összetenni a megtakarítási portfóliót. 

Fontos, hogy ebben az esetben is érdemes a megtakarításunk egy részét biztonságos eszközökben tartani (mondjuk bankbetétben vagy rövid állampapírban), csak arányaiban jóval kevesebbet. Aki biztonságot akar, az ilyesmibe teszi mondjuk a pénze nyolcvan-kilencven százalékát, aki meg hozamot, az a tíz-harminc százalékát.

Számoljon utána

A többivel viszont kockázatot vállal: mondjuk nem kell éppen venezuelai kötvényeket vagy részvényeket venni, de jó tudni, hogy magas hozamot keresni a mostani piaci környezetben nagyon nehéz: a 12 százalék körüli hozam, amit kalkulátorunkban a plafonként jelöltünk meg, manapság csak jelentős kockázatvállalás mellett érhető el.

Egy ilyen célokat kitűző portfólióban már mindenképpen fontos összetevő a manapság népszerű abszolút hozamú alap, ami a kötetlen befektetési stratégiája miatt a változó piaci helyzetekre is jól tud reagálni, illetve a részvények, származtatott termékek, devizák, és ezek mindenféle kombinációja is szóba jöhet. Sajnos a magasabb hozamot fizető hosszú kötvényekre is igaz, hogy az alacsony jegybanki kamatok miatt egyre kisebb hozamot termelnek, viszont azok, akik korábban - magasabb hozamkörnyezetben - ilyesmit vettek, azok az árfolyamemelkedés miatt igencsak jól járnak mostanság.

Egy szó, mint száz: akinek nem hullik az ölébe a gazdaság, az jobban teszi, ha végiggondolja, hogyan érheti el hosszabb távú, költségesebb céljait, és mielőbb nekiáll félretenni ezekre. Akinek ez már jól megy, azt konkrét veszteség éri, ha a céljához nem megfelelő időtávot, ahhoz pedig nem jól optimalizált befektetési formát választ. A kalkulátorunk elkészítésével abban akartunk segíteni, hogy látható legyen az az elérhető nyereség, amit egy jól megválasztott megtakarítás jelenthet. Tessék kihasználni!