Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Itt a valódi robotzsaru

MG 6482
2016.05.21. 17:47

Ismét egy kicsivel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az emberiséget robotok pusztítsák ki: megkezdte ugyanis munkáját a világ első valódi robotzsaruja.

A helyszín pedig mi más lehetne, mint a Szilícium-völgy központja, az Apple-nek is otthont adó kaliforniai Palo Alto, ahol egy bevásárlóközpontban ügyeli a közrendet a kúpformájú seriff.

Sajnos – vagy szerencsére – mindazonáltal egyelőre még nem a filmből ismert marcona félember-félrobotról van szó, de nem is mondjuk valami Terminátorszerű igazságosztóról. Ettől függetlenül a Guardian cikke szerint a felszerelése azért elég lenyűgöző:

  • önállóan járőrözik, az önvezető autókhoz hasonlóan
  • nagyfelbontású infravörös-kamerákkal pásztáz
  • mikrofonokkal fülel az emberekre és a gyanús zajokra, például ézékeli, ha valahol betörik egy üvegablak
  • el tudja csípni a mobiltelefonok pingjeleit
  • rendszámleolvasója pedig percenként 300 kocsit tud azonosítani, és riaszt, ha problémás járművet talál 
  • fegyvere viszont nincs, hangjelzésel kér segítséget, ha megtámadják
  • mobilappon keresztül kommunikál a hús-vér biztonsági őrökkel

A robotot direkt barátságosra próbálták tervezni, és állítólag sok rajnongója is van. Két esetben péládul rúzsnyomokat is találtak rajta. Mindazonáltal nem mindenki elégedett vele:

Láttam a Terminátort, és ez a cucc tiszta Skynet 

- reagált egy meglepett vásárló, akivel véletlenül összeakadt a robot.

A Knightscope nevű cég által piacra dobott robot-biztonságiőrök ötlete a Sandy Hook-i iskolai fegyveres ámokfutás után fogalmazódott meg, ahol tucatnyi diák életét megmenthette volna, ha kicsit hamarabb riasztják a rendőröket.

A most piacra dobott robotból néhány darab járőrözik a Szilícium-völgyben, őket óránként 7 dollárért lízingelik a cégtől. Ez kevesebb, mint az amerikai szövetségi minimálbér (és fele a demokrata pártiak által beígért, és egyes államokban már bevezetett 15 dolláros minimálbérnek), ezért az első feszültségforrás vélhetően nem az lesz, hogy a robotok az emberek életére törnek, hanem hogy elveszik a munkájukat. Ahogy attól sok más szektorban is tartanak.

Ugyanakkor egyelőre a cég és a konkurencia szerint sincs gond. A Knightscope szerint a robotot direkt úgy tervezték, hogy az emberek munkáját kiegészítve tegye hasznossá magát. A Guardian által megkérdezett biztonsági őr pedig megmosolyogta a felvetést, hogy helyettesíthetné-e őt a kis fehér kúp.

Persze először a Terminátorban sem hitte el senki, hogy tényleg jönnek a robotok!