Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a valódi robotzsaru

MG 6482
2016.05.21. 17:47

Ismét egy kicsivel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az emberiséget robotok pusztítsák ki: megkezdte ugyanis munkáját a világ első valódi robotzsaruja.

A helyszín pedig mi más lehetne, mint a Szilícium-völgy központja, az Apple-nek is otthont adó kaliforniai Palo Alto, ahol egy bevásárlóközpontban ügyeli a közrendet a kúpformájú seriff.

Sajnos – vagy szerencsére – mindazonáltal egyelőre még nem a filmből ismert marcona félember-félrobotról van szó, de nem is mondjuk valami Terminátorszerű igazságosztóról. Ettől függetlenül a Guardian cikke szerint a felszerelése azért elég lenyűgöző:

  • önállóan járőrözik, az önvezető autókhoz hasonlóan
  • nagyfelbontású infravörös-kamerákkal pásztáz
  • mikrofonokkal fülel az emberekre és a gyanús zajokra, például ézékeli, ha valahol betörik egy üvegablak
  • el tudja csípni a mobiltelefonok pingjeleit
  • rendszámleolvasója pedig percenként 300 kocsit tud azonosítani, és riaszt, ha problémás járművet talál 
  • fegyvere viszont nincs, hangjelzésel kér segítséget, ha megtámadják
  • mobilappon keresztül kommunikál a hús-vér biztonsági őrökkel

A robotot direkt barátságosra próbálták tervezni, és állítólag sok rajnongója is van. Két esetben péládul rúzsnyomokat is találtak rajta. Mindazonáltal nem mindenki elégedett vele:

Láttam a Terminátort, és ez a cucc tiszta Skynet 

- reagált egy meglepett vásárló, akivel véletlenül összeakadt a robot.

A Knightscope nevű cég által piacra dobott robot-biztonságiőrök ötlete a Sandy Hook-i iskolai fegyveres ámokfutás után fogalmazódott meg, ahol tucatnyi diák életét megmenthette volna, ha kicsit hamarabb riasztják a rendőröket.

A most piacra dobott robotból néhány darab járőrözik a Szilícium-völgyben, őket óránként 7 dollárért lízingelik a cégtől. Ez kevesebb, mint az amerikai szövetségi minimálbér (és fele a demokrata pártiak által beígért, és egyes államokban már bevezetett 15 dolláros minimálbérnek), ezért az első feszültségforrás vélhetően nem az lesz, hogy a robotok az emberek életére törnek, hanem hogy elveszik a munkájukat. Ahogy attól sok más szektorban is tartanak.

Ugyanakkor egyelőre a cég és a konkurencia szerint sincs gond. A Knightscope szerint a robotot direkt úgy tervezték, hogy az emberek munkáját kiegészítve tegye hasznossá magát. A Guardian által megkérdezett biztonsági őr pedig megmosolyogta a felvetést, hogy helyettesíthetné-e őt a kis fehér kúp.

Persze először a Terminátorban sem hitte el senki, hogy tényleg jönnek a robotok!