Varga: 40-60 milliárdot spórolhatunk a felminősítésekkel

2016.05.21. 09:10

Akár 40-60 milliárd forintot is megtakaríthatunk az adósságfinanszírozásban, ha a Fitch döntését további felminősítések követik, vélte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombati sajtótájékoztatóján a hitelminősítő péntek esti döntését kommentálva.

"Ez a nap is bekövetkezett, az élet megy tovább, nincs itt semmi látnivaló. Az idő igazolt bennünket" - mondta Varga. Szerinte a piac már rég nem oda árazott minket, ahová a hitelminősítők, a Fitch tulajdonképpen most csak követte a piacot, döntését pedig további felminősítések követhetik.

Érezhető változást szerinte az hozhat, ha a három nagy hitelminősítőből legalább kettő felminősít  Számos nagy befektetési alapnál, nyugdíjpénztárnál ugyanis van egy olyan szabály, hogy csak akkor vehetnek egy ország állampapírjaiból, ha a nagy hitelminősítők közül legalább kettő szerint nem bóvli az ország. Ha ők is megjelennek a keresletben, az még lejjebb tolhatja majd az állampapírjainktól elvárt hozamokat. 

Mint azt megírtuk, pénteken felminősített minket a Fitch, kikerültünk a bóvlikategóriából, és bekerültünk a leggyengébb befektetésre ajánlott csoportba. Ennek a neve a Fitchnál BBB. A legutóbb a Moody's minősítette Magyarország besorolását március közepén, de végül aztán náluk maradtunk a bóvliban .  • Hírek
  • Hírek