A Türr István központ százmilliókkal túlárazott szállodákat vásárolt

2016.05.23. 22:41 Módosítva: 2016.05.23. 22:43

A Türr István Képző és Kutató Intézet két szállodát vett 500 millió forintért, ami 340 millió forintos túlárazást jelent valós értékükhöz képest, tudta meg az RTL Híradó.

Az egyik a mezőzombori Bortó Panzió, amit tavaly decemberben 112 millió forintért vásároltak, a másik pedig zalaszentlászlói Bird Song Hotel, amiért 388 milliót fizettek ki. Előbbi ingatlant az előző tulajdonos cég 32 millió forintra értékelte, utóbbit 129 millióra. A kettő együtt 340 milliós pluszköltséget tesz ki.

A Türr Intézet két héttel azelőtt vásárolta meg az ingatlanokat, hogy lejárt volna egy uniós pályázat határideje, amiből pénzt hívhattak le erre a célra. Az intézmény 17 képzési központot működtet, amelyekben a hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli embereket képzik. Eddigi működésük sem volt botránymentes, ők rendelték tavaly azokat a nyúltartásról szóló tanulmányokat, amelyekért 31 milliót fizettek, de később kiderült róla, hogy egyszerű fordítások.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma érdemben nem válaszolt az RTL kérdéseire, csak annyit közöltek, hogy az új hoteleket is oktatási intézmény kialakítása céljából vásárolták, és azért érte meg, mert az épületek kis ráfordítással azonnal költözhetőek. A szerződéseket délutánra eltávolították az intézet honlapjáról.