Árpád
-2 °C
4 °C

Egyre rosszabbul dolgozik a magyar, elhúz mellettünk a régió

shutterstock 98114219
2016.05.23. 07:21

Csökkenő világpiaci részesedés, alacsonyabb minőség és romló versenyképesség - így jellemezhető a magyar export 2008-as válságot követő időszaka a Portfolio szerint

Az Európai Bizottság az országspecifikus jelentése mellett egy átfogó gazdasági elemzést is közzétett Magyarországról, amelyben a külkereskedelem alakulásával is foglalkozik. Ebből szemezgetett a lap.

Az elemzésből pedig az látszik, hogy bár a külkereskedelmi mérleg drasztikusan nőtt, mégis elég rossz irányba halad a magyar gazdaság. Annak ellenére, hogy jóval többet exportálunk, mint importálunk, a világpiaci exportrészesedésünk csökkent, miközben a régió többi országának nőtt.

Olyannyira rosszul állunk, hogy világpiaci részesedésünk a 2004-es szintet sem éri el, miközben a többi régiós ország növekedést tudott elérni azóta. Pedig még a forint gyengülése is segítette a hazai kivitelt.

Grafika: Portfolio

Rosszul néz ki az export szerkezete is: ahelyett, hogy egyre drágább és jobb termékeket állítanánk elő, egyre inkább az alacsonyabb minőségű termékekre állunk rá. Emiatt pedig a magyar exportőrök nem tudják olyan áron adni portékájukat, mint a többi régiós ország cégei.

Míg a környező országok egyre drágábban adják egyre jobb minőségű termékeiket, addig mi Kelet-Közép-Európa Kínájává válunk: olcsón adjuk a gagyibbat. Amivel csak az a baj, hogy így soha nem leszünk fejlett állam.

Az exportárak alakulása
Az exportárak alakulása
Grafika: Portfolió

2009 és 2014 között a magas, illetve a legfelső minőségi kategóriába tartozó termékek aránya mintegy negyedével csökkent (30%-ról 23%-ra), míg a középső minőségi kategóriába tartozó termékek exportaránya jelentősen nőtt.

A Portfolió emlékeztet rá: régiós versenytársai mögött lemaradva, az összes kivitelhez viszonyítva a legalacsonyabb hazai hozzáadott-értékkel rendelkezett a magyar gazdaság 2011-ben, ez az arány ráadásul 1995-2011 között nálunk romlott a legnagyobb mértékben a vizsgált öt térségi ország közül. 

Más szóval Magyarország folyamatosan lefelé csúszik a világ versenyképességi rangsorában, szemben a lengyelekkel, csehekkel, vagy akár a románokkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?