Négyhavi mélypontra gyengült a forint

2016.05.23. 16:50

Hétfő délelőtt még erősödött a forint árfolyama az euróval szemben, de délutánra új négyhavi mélypontra bukott a forint a pénteki felminősítés ellenére: délután három körül 317,3 körül is járt az euróval szembeni árfolyam  - írja a Portfolio

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu
  forrás: Xe.com
  forrás: Xe.com

   

  A gyengülést több dolog is magyarázhatja:

  • a piac szereplői már nagyrészt számítottak a felminősítésre, igaz lehettek olyanok, akiket meglepett. Az új minősítéshez stabil, nem pedig pozitív kilátás társult, márpedig például a Bank of America-Merrill Lynch múlt heti anyaga szerint akkor erősödhetett volna tartósabban a forint, ha pozitív kilátást társított volna az új minősítéshez a Fitch.
  • Az állampapírpiacon sem volt kiemelkedően népszerű a magyar állampapír.
  • Hétfőn a lengyel zloty és a román lej belpolitikai okok miatt gyengülni kezdett, ami a forintot is magával húzhatta. Ma várható az Európai Bizottság felőli éles kritika a lengyel alkotmányválsággal kapcsolatban és a múlt héten beharangozott ultimátum ma indul el.
  • A Fitch-felőli felminősítés a Reutersnek nyilatkozó állampapír kereskedő szerint felbátoríthatja az MNB-t, hogy még tovább vágja az alapkamatot. A Portfolio ma közzétett piaci konszenzusa szerint az 1,05 százalékos alapkamat kapcsán holnap jöhet egy vágás és azt még követheti egy hasonló lépés. A mélybe vágott alapkamat a küszöbön álló Fed-kamatemelés mellett tovább gyengíti a forint vonzerejét.
  • Bár nem tartalmaznak új információkat, mindenesetre az MNB, illetve az ország megítélését befolyásolhatja, hogy ma szokatlan módon mind a Reuters, mind a Bloomberg nagycikket írt az MNB alapítványai körüli visszás pénzköltésekről.


  • Hírek
  • Hírek