A Tesco és a McDonald's is vállalta, hogy tesz valamit a fenntartható halászatért

2016.05.26. 14:52

Egyezményt írtak alá a Barents-tengeren és Norvég-tengeren halászló cégek és a halat felhasználó cégek, amiben vállalják, hogy nem fognak olyan területeken halászni, ahol eddig ne lettek volna jelen - írja a Local.no. Az egyezményt olyan nagy tőkehalat is áruló vagy felhasználó cégek is aláírták, mint a Tesco, a Sainsbury's, a Marks and Spencer, vagy a McDonald's.

A megállapodás értelmében az aláírók egyrészt vállalják, hogy korlátozzák az általuk felhasznált tőkehal mennyiségét, másrészt pedig a tiltott részeken halászó cégek mostantól kezdve nem tudják majd eladni az egyezményt aláíró cégeknek a halat.

Az egyezményt a halász cégek közül két domináns helyi szereplő, a norvég Fiskebat és az orosz Karat is aláírta, de kisebb piaci szereplők (a dán Espersen és a brit Young's Seafood) is vállalták az egyezményben foglaltakat.

"Egy egy történelmi megállapodás, amiben a tőkehalpiac minden nagy szereplője részt vesz. A Barents-tenger északi részének vizei nem élveznek nemzetközi jogi védelmet, ezért a piaci szereplők megállapodása példa nélkülinek mondható" - mondta Frida Bengtsson, a Greenpeace munkatársa. A környezetvédő szervezet hozta össze a megállapodást aláíró szervezeteket.

A magyarok többségének az Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben élő állatok szinte teljesen ismeretlenek, pedig Európában több száz tonnányit halászunk ki belőlük éves szinten. Annyira sokat, hogy egyes fajok túlhalászása kimondottan veszélyt jelent, a helyzetet a halászatban érdekelt országok nemzetközi egyezményekkel, kvótákkal, mennyiségi korlátozásokkal próbálják kezelni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Az Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben élő állományokra országonként eltérő kvótákat is meghatároznak, a tavalyi évre vonatkozó kihalászható mennyiségeket (TAC) és a kereskedelmi szempontból legfontosabb fajokat az alábbi ábrán gyűjtöttük össze, amit ide kattintva tud megnézni.