Több állami pénzt kaphatnak a tejes cégek

2016.05.26. 15:48

A magyar tejágazat megerősítésére az idén minden korábbinál magasabb összeget, mintegy 63 milliárd forint támogatást fordít a kormány, a nagyvállalati beruházási támogatás (nbt) keretét pedig ötszörösére emelik, péntektől 15 milliárd forint forrásra pályázhatnak a vállalkozások - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Debrecenben, írja az MTI.

Az Alföldi Tej Kft. támogatási okiratának átadásakor rendezett sajtótájékoztatón Varga az is elmondta, hogy az Alföldi Tej Kft. 748 millió forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztéséhez, amivel 27 új munkahelyet hoznak létre, 260 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az nbt keretében. 

Az ágazat helyzetéről és a problémák okairól  az alábbi cikkünkben részletesen  is írtunk.

Arra utalva, hogy a napokban a Fitch Ratings hitelminősítő visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország adósbesorolását, Varga reményét fejezte ki, hogy "az első fecske" után a többi nemzetközi hitelminősítő is hasonló lépést tesz.

Az első negyedévnek a vártnál szerényebb gazdasági növekedése abból adódott, hogy lelassult az európai uniós források felhasználása, és az év eleji leállások, típusváltások miatt csökkent a járműipar teljesítménye - magyarázta a gazdasági miniszter, megjegyezve, hogy az előbbi 70, az utóbbi 30 százalékban járult hozzá a lassuláshoz. Varga Mihály szerint ezért fel kell gyorsítani az EU-támogatások kifizetését, a következő kormányülésre ezt célzó csomagot készít az NGM.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a kormányt is meglepte a vártnál sokkal gyengébb első negyedéves gazdasági növekedési adat, és emiatt gyorsan "amolyan válságértekezletet hívott össze Orbán Viktor". Az év első hónapjaiban leszállóágra került mutatókról  itt  és  itt  írtunk bővebben. 

Az egyik valószínűsíthető lépés Lázár János korábbi, illetve Hornung Ágnes mostani kijelentései alapján a tőzsde felpörgetése lehet: az államtitkár szerint számos elképzelés van a tőzsdével kapcsolatban az NGM-ben. "A következő lépés a kkv-k tőzsdére segítése lenne. Az egyéb javaslatok mellett erről is folynak egyeztetések" - mondta.