Ha nem velünk történne, jót nevethetnénk rajta

BJASZ20160228001
2016.05.27. 08:13 Módosítva: 2018.11.08. 11:53
A több körben szétbarmolt hulladékiparunk helyzete elég kétségbeejtő, nyáron Budapestet kivéve fél országban leállhat a szemétszállítás. A katasztrófavédelemre tolnánk a feladatot, hogy ne rohadjon az arcunkba a rengeteg szemét, de ők már ezerszer elmondták, hogy nem fogják tudni megoldani.

A hulladékgazdálkodást úgy államosítottuk, hogy most az egész iparág háromszor drágábban működik – azaz egyfajta adóztatás lett a környezetvédelemből. Elég hamar kiderült, hogy ez nem túl jó ötlet: a rezsicsökkentéshez kapcsolódó áremelési tilalommal veszteségbe hajszolt közszolgáltatók a csőd felé robogtak, és az újrahasznosítás is durván visszaesett. 

A lakossági szemétszállítást végző közszolgáltatókat először 2012-ben államosították, azaz önkormányzati cégeknek volt kötelező végezniük. Majd aztán amikor rájött a kormány, hogy többek közt a különadókkal és a rezsicsökkentéssel viszont kivérezteti ezeket a cégeket, arra jött az újabb, hasonló ötlet: akkor jöjjön egy újabb állami vízfej.

Tovább nő az állam

Így létrehoztak egy állami holdingot,  a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV), amely áprilistól átvette volna a közszolgáltatóktól a lakossági szemétdíjak beszedését. Aztán a nagy állami tervező holding visszaosztotta volna az önkormányzati közszolgáltatóknak a pénzt, kinek kinek szükségletei szerint. 

Csakhogy kiderült, hogy ez a holding idén hónapokkal az indulása után sem volt képes kiküldeni a számlákat a szemétszállításért, ahogy a közszolgáltatóknak sem sikerült fizetniük. A közszolgáltatók már korábban jelezték, hogy az eleve sokszor veszteséges működésük mellett ha most elveszik a maradék pénzüket, akkor elég gyorsan becsődölnek. 

Ha mindent elvesznek, nem lesz kukásautó se

Most az egyik nagyobb közszolgáltató, a 108 település szemétszállítását végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. levélben fordult a katasztrófavédelemhez és az NHKV-hoz, írta a Magyar Nemzet

Egészen pontosan azt írták meg nekik, hogy ha a NHKV továbbra se tudja megoldani a feladatát, akkor júliustól nemcsak bért nem tudnak már fizetni a dolgozóiknak, de a szemetet se fogják tudni elvinni.

Tavalyi videó, már akkor is komoly bajok voltak. Ahogy egyébként 2011 óta folyamatosan.

A rezsicsökkentés kinyírja a hulladékszállítást

Az NHKV erre gyorsan kirakott egy pályázatot közszolgáltatók számára, hogy aki épp most csődölne be, az inkább gyorsan kapjon valami zsebpénzt. Ráadásul csak az első negyedéves hiányhoz adna az állam némi rendkívüli segítséget, viszont az új, suta rendszer miatt a szemétszállító közszolgáltatók a saját bevételeikhez azóta se juthatnak hozzá.

Legyenek kukások a katasztrófavédők?

Korábban az állam azt pedzegette, hogy ha becsődöl egy közszolgáltató, sebaj, majd egy darabig elviszik a szemetet a katasztrófavédők.
Nos, ők viszont elég hamar közölték, hogy se szakemberük, se eszközük, de legfőképpen semmi pénzük nincs nekik se megoldani a lakossági szemétszállítást.

Az NKHV egyébként jelezte, hogy az informatikai fejlesztésik problémái miatt július elseje előtt semelyik érintett közszolgáltatónál "nem reális" hogy bármiféleképp hozzájusson a bevételeihez. Emellett a gyorssegélyhez mellékelt tájékoztatóban az állami koordináló társaság elismeri, hogy az elmúlt években hatféle új adójellegű terhet vetettek ki az önkormányzati, és az önkormányzatok által működtetett cégekre.

És azt is jelezték, hogy talán kicsit később majd megadják azt a számlaszámot, ahová a lakosságnak az eddigi szemétszállítási díjakat fizetnie kellett volna. Egyébként az NHKV a jogi előírásokban bízik, ugyanis kötelességei csak a közszolgáltatóknak vannak, így ők törvényt sértenek, ha nem viszik el bármilyen körülmények közt a szemetet.