Furcsa bejelentés: Matolcsy unokatestvére tanácsokat adott a Vs kiadójának

2016.05.27. 18:41 Módosítva: 2016.05.27. 18:55

Váratlan közleményt küldött péntek délután a 444-nek Száraz István egyik cége. 

Száraz az a figura, aki hivatalosan a Vs.hu-t üzemeltető New Wave Production mögött áll, ő jelentette be az Origo szerkesztőségének is, hogy egy másik vállalkozása, a New Wave Media megvette a Magyar Telekomtól az Index mellett második legnagyobb online lapot. 

A New Wave-csoportról a Vs indulásakor megírta a Cink, hogy Matolcsy György egyik unokatestvére, Szemerey Tamás sejlik fel a háttérben. Sokáig rejtély volt, hogy miből üzemeltetik a New Wave-csoport lapjait, míg nem pár hete kiderült, hogy nagy segítség lehetett az a több mint 600 millió forint közpénz, amit a Matolcsy György által vezetett jegybank alapítványaitól kaptak. 

A sajtóban évekig a jegybankelnök rokonságához köthető újságnak aposztrofálták a Vs-t, Szárazék pedig nem igyekeztek eloszlatni ezt a vélekedést. 

Egészen mostanáig. 

a New Wave Production Kft. és a New Wave Media Kft. száz százalékos tulajdonosa a Dry Production Kft.-n keresztül Száraz István

- írta a Dry Production a 444-nek, akik gyorsan leellenőrizték az állítást. Úgy tűnik, Szárazék mondása és a valóság között feszül némi ellentmondás. 

A péntek délutáni állapotok szerint ugyanis mindkét New Wave-cégben a Bawaco Insvest sro nevű szlovák cég a tulajdonos, ami Szemerey-hez köthető vállalkozás. Persze, lehet hogy jól mondta Száraz, és a napokban felvásárolta az Origót és a Vs-t üzemeltető kiadókat, és még nem frissült a cégadatbázis.

De itt még nincs vége a történetnek. A Dry Production közleménye azt is állítja, hogy a Bawaco tulajdonosa az IDSPISA as nevű részvénytársaság, ami szintén a Dry Producitoné, azaz Száraz Istváné. 

Az Origo-csoport megvásárlásával kapcsolatos további terjeszkedésben, és az ezzel járó kockázatvállalásban nem kívánt részt venni [a Bawaco befektetője], ezért tulajdonrészét az Origo tranzakciót megelőzően Száraz István teljes mértékben kivásárolta

- folytatódik a közlemény. Nehéz követni, de mintha Száraz azt mondanák, hogy a Bawaco mögött álló ismeretlen tulajdonos eladta az üzletrészét egy másik ismeretlen tulajdonosnak, aki nem más, mint 

Száraz István.

Ennyi új információ átlagosan 2,3 közleményben szokott lenni, a Dry Production pénteki darabja tovább emeli a tétet:

Egy hét soros (!) bővített mondatban helyreigazítják, amit az elmúlt években nem: Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás sosem volt tulajdonos a Vs-ben - állítják, de a következő mondatban rögtön jön az újabb meglepetés:

Matolcsy unokatestvérének - ha nem is tulajdonosként - mégis csak volt köze a Vs-hez.

"Szemerey Tamás és cége, a BanKonzult Kft. az alapítástól kezdődően tanácsadói szerepben fejt ki tevékenységet a New Wave cégekben, és a VS.hu-val összefüggő kérdésekben is ilyen minőségében tárgyalt" - olvasható a kalandos közleményben. 

Ez a magyarázat hónapokkal azután született meg, hogy kiderült: a BanKonzul hat alkalommal fizette be a New Wave Production illetékeit, ami nem éppen szokványos magatartás egy cégtől, ami csak tanácsokat ad a másiknak. 

A napokban ráadásul a Vs alapító-főszerkesztője, Kerényi György azt mondta a Magyar Narancsnak, hogy Szemerey járt a Vs szerkesztőségében, és akkor "tulajdonosként tárgyalt és beszélt vele".