Lehúzza a rolót az offshore-király a briteknél

2016.05.28. 11:45

Bezárja három, brit felségterületen üzemelő kirendeltségét az offshore-ozásban utazó Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda. Ez a cég, amelynek belső iratai a közelmúltban kikerültek a netre, és amelynek működéséről itt írtunk részletesen.

A cég szerint erre nemzetközi hálózatának konszolidációja miatt van szükség. Azt is közölték, nagyon sajnálják, hogy 20 év után kénytelenek lehúzni a rolót Jersey és Man szigetén, illetve Gibraltárban.

Ha esetleg ezeken a helyeken volt biznisze a Mossack Fonsecával, nem kell félnie, az ügyfelek kiszolgálásáról továbbra is gondoskodnak.

A cég belső ügyeire a Panama-iratok néven elhíresült kiszivárogtatott dokumentumokból derült fény. Ezekből először április elején tettek közzé információkat. Akkor kiderült, hogy számos híresség, politikus és milliárdos használta az offshore-üzletág piacvezető szereplőjének számító Mossack Fonseca szolgáltatásait. Közvetve érintett volt például Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök is, Kínában pedig cenzorok hada dolgozott azon, hogy az ország lakói ne szembesüljenek vezetői offshore-kapcsolataival. 

Magyarországon eddig egy áldozatot szedett a botrány: Boldvai Lászlónak, az MSZP politikusának feleségéről derült ki, hogy volt offshore-cége. Boldvai emiatt felfüggesztette párttagságát. De a leggazdagabb magyarok közül is többen szerepeltek az offshore-listán.

Arról, hogy mi ez az egész offshore-ozás, itt írtunk részletesen.

A dokumentumokat egy névtelen szivárogtató adta át először a német Süddeutsche Zeitungnak, amely az ICIJ-vel együtt dolgozta fel az elképesztő adatmennyiséget. A szivárogtató szerint a Panama-iratok választ adnak arra a kérdésre, hogy mi az egyik oka annak, hogy rohamosan nőnek a világban tapasztalható vagyoni egyenlőtlenségeknek.

Az ügyben elhíresült Panama egyébként azóta ráébredt, hogy valójában annyira mégsem akar adóparadicsom lenni.