Olyan rossz a helyzet Venezuelában, hogy a Lufthansa inkább nem repül oda

2016.05.29. 19:08

A Lufthansa bejelentette, hogy a venezuelai gazdaság rettenetes állapota miatt egy ideig nem repülnek majd a gépei a venezuelai fővárosba, Caracasba. A német légitársaság gépei hetente háromszor indultak  dél-amerikai városba, viszont június 17 után határozatlan ideig törlik ezt a jártot.

A légitársaság egyrészt azért döntött így, mert az elmúlt hónapokban a venezuelai válság hírei miatt egyre kevesebben akarnak Caracasba repülni. Másrészt pedig a kormány által bevezetett valutakorlátozás miatt a légitársaság gyakorlatilag nem tudja kihozni a pénzét az országból, mert a helyi pénznemben, bolivárban megvásárolt jegyek árát nem tudják dollárra vagy euróra váltani és Németországba utalni. 

Venezuela gazdaságát leginkább az olaj világpiaci árának zuhanása vágta hasra, a helyzeten pedig a kormány bénázása sem segít, így az országban egyre nagyobb a válság. Ennek jeleiről szinte naponta jönnek ki új hírek: a közalkalmazottak már csak két napot dolgoznak, hogy az állam spóroljon a rezsin, a cukor és árpahiány miatt leálltak a sör és kólagyárak, a boltokban szinte semmit nem lehet kapni, ami pedig van, az rettentő drága és hosszú órákat kell sorban állni érte. A venezuelai válságról itt írtunk részletesebben.