Idén már nem éled fel a gazdaság

2016.05.30. 07:46

Az idei év első hónapjának csapnivaló gazdasági teljesítménye miatt egész 2016-ra vonatkozóan romlanak Magyarország kilátásai. Fékeződik az ipar, az adatok alapján nagyon behúzta a féket az Audi, de csehül áll az építőipar és lassul a fogyasztásnövekedés is - ez derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzéséből.

A gazdaságkutató kiemelte, hogy az első negyedévben a magyar növekedésnél az unióban csak a görög volt kedvezőtlenebb. A vártnál rosszabb adat miatt a GKI 2,3 százalékról 2 százalékra csökkentette idei növekedési prognózisát, de akár ennél lassúbb GDP-bővülés is lehetséges - írta az MTI.

Az egyik fő ok az ipar megtorpanása. Az ipari termelés 2016 első három hónapjában mindössze 0,3 százalékkal bővült. A magyar ipar harmadát kitevő járműgyártás pedig 1,6 százalékkal csökkent. Az autógyártók közleményei, illetve a megyei statisztikák alapján feltételezhető, hogy a gondok elsősorban az Audit érintik.

Ugyanakkor az ipari fékeződés általános jellegét mutatja, hogy a 13 feldolgozóipari ágazatból 7-ben visszaesés következett be. Bővült viszont a második legnagyobb iparág, az elektronikai ipar.

A GKI szerint az építőipar zuhanása miatt valószínűleg a beruházások visszaesése is a vártnál jelentősebb, 8 százalék körüli lesz. A szektor az első negyedévben 27,6 százalékkal csökkent. Aggodalomra ad okot a megkötött szerződések alacsony állománya is, ez március végén 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ugyanakkor a gyors keresetemelkedés hatására a fogyasztás bővülése 3,5 százalék lehet. Mindazonáltal ez is csökkenő tendenciát mutat az első negyedév 4,3 százalékáról. 

A jó hír az elemzésben, hogy a reálkeresetek elég jól emelkedtek, 7,4 százalékkal keresett többet a magyar március végén, mint január elején.