Az OECD szerint is baj van a magyar növekedéssel

2016.06.01. 12:51

Jelentősen rontotta Magyarország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését az OECD, bár a jövő évi GDP-bővüléssel kapcsolatos becslését változatlanul hagyta.

A szervezet szerint idén mindössze 1,6 százalékkal fog nőni a magyar gazdaság. Tavaly novemberben még 2,4 százalékos növekedést várt az OECD, de az idei első negyedévben beszakadt a teljesítményünk, uniós szinten is sereghajtókká váltunk, csak a görögök muzsikáltak gyengébben.

Jövőre viszont az OECD szerint erősödhet a magyar gazdaság, a szervezet továbbra is is 3,1 százalékos GDP-bővüléssel számol 2017-re.

Ez abból a szempontból reális lehet, hogy a mostani nagy visszaesés elsősorban az EU-támogatások kifutásával magyarázható, jövőre viszont újra kinyílik majd a brüsszeli pénzcsap.

Az OECD arról is írt, hogy a globális gazdasági válság óta alacsony a termelékenység növekedése. Átfogó szerkezeti reformokra van szükség a versenyképesebb vállalatok és megfelelően felkészített munkaerő kialakulása érdekében. Csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, és jobban kell használni a szabályozási vizsgálatokat az átláthatóság, a stabilitás és a jogszabályalkotási folyamatok javítása érdekében - áll a szövegben - idézi az OECD jelentését az MTI.