Négy bankár is 310 milliónál több bért kapott

2016.06.02. 08:00

A bankoknak az európai szabályoknak megfelelően közzé kell tenniük, hogy előző üzleti évben hányan kerestek náluk egymillió eurónál (nagyjából 314 millió forintnál) többet. Ez havi fizetésben minimum 26 millió forint, írta Figyelő.  Ami alkalmazottként még Nyugat-Európában is elég kemény, Magyarországon kimondottan extrém összeg.

Ebbe az alapbért és a bónuszokat kell beleszámítani, így a részvényben adott bónuszokat is. Itthon nem a nagy külföldi bankok voltak ilyen nagyvonalúak, hanem az államosított MKB és az OTP.

Örülhet egy MKB-s

Egészen pontosan az MKB-ban egy ember keresett tavaly 1-1,5 millió euró (314-471  millió forint) közti összeget. Az OTP-nál egy fő 2,5-3 millió euró (765-942 millió forint)  közti pénzt kapott, egy másik 1,5-2 millió euró köztit, és a harmadik alig 1-1,5 millió közt.  

Ebből az MKB talán a keményebb a sztori, hiszen a bank nem igazán a felelősségteljes és eredményes működéséről volt eddig híres, épp ellenkezőleg. A lap megkérdezte az MKB-tól, hogy ki kap ilyen eszméletlen nagy fizetést náluk. Nos, a válasz szerint nem a vezérigazgató, az MNB-ből odarakott Balog Ádám, Matolcsy jobbkeze örülhet bérben ennyinek, hanem valaki más. 

Sőt, azt írták, hogy nem is a menedzsment tagjáé az óriásfizetés. Mellé szúrta még a bank válaszában, hogy egyébként a végkielégítéseket és kapcsolódó jövedelmeket 75 százalékos különadó terheli. De a bank által adott legnagyobb felső vezetői végkielégítés tavaly 33 millió forint volt. Ez az összeg 10 százaléka lenne egy egymillió eurós fizetésnek.  A bank azt se árulta el, hogy netán az előző menedzsment egyik tagja kaphatatott-e ennyit vagy, hogy egyáltalán most is a cég munkavállalója-e az MKB szupersztárja.

Az OTP-s óriásbérekről nem tudni többet, ott még annyit mondott el a bank, hogy a bónuszok 60 százalékát 3 évvel később fizetik csak ki. AZ OTP-nél egyébként a legmagasabb felső vezetői végkielégítés 46 millió forint volt.