Káros gyógyszerhatóanyagokat találtak három potencianövelőben

2016.06.02. 15:21

Gyógyszerhatóanyagot talált három, interneten rendelhető, potencianövelést ígérő étrend-kiegészítőben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési vagy idegrendszeri problémát okozhat.

A NÉBIH laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelésre szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot:

  • KING LIFE Panax Ginseng tartalmú étrend-kiegészítő tabletta
  • EL TORITO Panax ginsenget, fűrészpálma termést, fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
  • RED ONE Étrend-kiegészítő

A gyógyszer-hatóanyagok jelenléte mellett a King Life terméknél a laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tabletta mellé csomagolt „halolaj gyöngy” valójában szójaolajat tartalmazott. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, forgalmazásuk csak bejelentéshez kötött. Gyógyszer-hatóanyag jelenléte kizárólag gyógyszerekben engedhető meg, melyeket ellenőrzött és kontrollált körülmények között állítanak elő. Ezen anyagok élelmiszerben történő felhasználása tilos és keringési vagy idegrendszeri problémát okozhat.

A NÉBIH elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását és a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárás folyamatban van, a forgalmazókkal szemben élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a NÉBIH.