Béla
4 °C
15 °C

A KDNP nem engedi el a boltzárat

2016.06.03. 13:55

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt szeretné, ha a mostani egy szabad vasárnappal szemben legalább két kötelező vasárnapi pihenőnapja lenne a kereskedelmi dolgozóknak, írja az MTI.

Harrach Péter, frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: keresztényszociális pártként a munkavállalók oldalán állnak, és folyamatosan konzultálnak, hogy a kereskedelmi dolgozók valamiképpen elviselhető helyzetbe kerüljenek a vonatkozó jogszabály visszavonása után.

A két szabad vasárnap mellett azt is szeretnék, ha a nagycsaládosok, a kisgyerekesek, vagy a gyereküket egyedül nevelők mentesülnének a vasárnapi munkavégzés alól, és ilyen beosztást csak saját kérésre kapnának. A kisebbik kormánypárt emellett a vasárnapi munkavégzést 8 órában maximálná, és fontosnak tartaná az alapbérek emelését is.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy folyamatosan az egyeztetnek, ugyanakkor a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban azt tapasztalták, hogy a boltok kétharmada nem nyitott ki. A vasárnapi forgalom a munkavállalók elmondása alapján nem szárnyal és nincs megfelelő létszám és a hét napra történő munkabeosztás, a munka megszervezése igen nagy problémát jelent - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a közelgő nyári szabadságok miatt a helyzet nem lesz könnyebb.

Bubenkó azt mondta, szakszervezetként visszautasítják az önkéntes vasárnapi munkavégzést, ugyanis jelenleg olyan helyzet van, hogy az emberek féltik a munkahelyüket és nem merik azt mondani, nem mennek be. Javaslataik között szerepelt a nyolcórás munkavégzés vasárnap, és két szabad vasárnap rögzítése. Ugyanakkor ha adott esetben mégis dolgozni kell vasárnap, azért véleményük szerint 100 százalékos műszakpótlék jár.