Teljesen átszervezhetik a fővárosi kórházakat

2016.06.03. 08:07 Módosítva: 2016.06.03. 08:13

Teljesen átalakítanák a fővárosi egészségügyi intézményrendszert – írja a Népszabadság a birtokába került kormányzati javaslat alapján. A dokumentum alátámasztja a korábbi értesüléseket, miszerint a szerint a szaktárca a tavaly februárban beígért egy budapesti szuperkórház helyett többkórházas csomagot javasol a fővárosnak.

Két helyen megszűnne az aktív ellátás

A tervezet szerint két kórházban, a Jánosban és a Péterfyben megszűnne az aktív ellátás, utóbbi kapacitását csak átcsoportosítanák egy új centrumba, miközben az eredeti intézmény ápolási otthonná alakulna át. A dokumentum az OPNI egy részének újranyitását is tartalmazza, demens betegeket ápolnának Lipótmezőn az egykori pszichiátrián. 

Ha a koncepció megvalósul, összesen 450 ággyal és néhány kórházzal lesz kisebb a budapesti egészségügyi ellátórendszer. A javaslattevők részben új épületekkel, részben összevonásokkal hoznának létre három olyan centrumkórházat, amely folyamatos ügyeletet tart, és képes megoldani a bonyolultabb feladatokat, ezekhez társítva fejlesztenének hét budapesti kórházat.

Három új szuperkórházat húznának fel

A 335 milliárdos programból 200 milliárdot költenének új központokra. Az első, a Budai Sürgősségi Centrum zöldmezős beruházásként valósulna meg: a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyai és betegei kerülnének ide. Hat helyszínt felmerült a célra, a súlyozás alapján a legvalószínűbb, hogy a XI. kerületi Etele tér, az Alkotás út–Déli pályaudvar térsége vagy a szintén a XI. kerületi Virágpiac helyére húznák fel.

A Dél-pesti Centrumként az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kar­diológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új kórházat. A traumatológiai a Péterfy Baleseti Központjába vagy annak áttelepített részébe kerülne.

A harmadik, az Észak-pesti centrum a Honvédkórház lenne, amely mellé egy új épület húznának fel. A pszichiátriai és gyermekellátást a közeli Nyírő Gyula Kórház és a Bethesda biztosítaná. Ide költözne a Sportkórház is Alkotás utcai telephelyéről.

A centrumok működését hét fővárosi és Pest megyei úgynevezett társkórház is segítené: az Uzsoki, a Flór Ferenc, a Jahn Ferenc, a Szent Margit, a Bajcsy, a Szent Imre és a nemrég elkészült Korányi Projekt intézménye.