Matolcsy unokatestvére szerint nincs baj a rokonokkal az MNB körül

2016.06.04. 09:00

Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy egyre több rokon bukkan fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) környékén, derül ki a szombati Magyar Időkben megjelent, vele készült interjúból. De az is, hogy ki, kivel van a családi bridzspartikon.

Matolcsy György milliárdos unokatestvéréhez köthető több olyan vállalkozás is, amelyekhez papíron semmi köze, valójában vagy egy bonyolult cégháló végén kerül elő a neve, vagy csak korábbi érdekeltségekből, címazonosságokból, ingatlantulajdoni lapokról, apportlistákról derül ki, hogy egy vállalkozás az üzletember érdekeltségébe tartozhat. Erről szóló cikkünket itt tudja elolvasni.

Szemerey szerint természetes, hogy bankján keresztül családjának tagjai is részt tudtak venni a növekedési hitelprogram nyújtotta kedvezményekben. Állítja, nem volt és nem is tulajdonosa a VS.hu-nak, valamint az Origót kiadó cégeknek. Erről érdemes elolvasni ezt  a cikket.

A lap megkérdezte, hogy honnan jött az ötlet, hogy megalapítson egy bankot, melynek azt a nevet (Növekedési Hitelbank) adja, mint a Magyar Nemzeti Bank egyik fontos projektje a növekedési hitelprogram (nhp). Majd épp a jegybankos pénzek hitelként történő kihelyezésével kezdjen foglalkozni. „Mindig érdekelt a bankvilág, de csak a közelmúltban váltak adottá a lehetőségeim az üzletkötésre" - válaszolta Szemerey, és hozzátette a piaci környezet miatt jó áron sikerült hozzájutni egy 1990-ben alakult bankhoz, ezt nevezte át végül. Tetszett neki a név, nem volt még levédve.

Szemerey elismeri, hogy az ő bankja kezeli a MNB alapítványainak pénzét, de hozzáteszi, hogy csak részben, saját bankján kívül még legalább négy bank részt vesz ebben a munkában. Ráadásul arányaiban ő kezeli a legkevesebb pénzt. Ugyanakkor banktitokra hivatkozva nem árulta el, hogy a NHB mekkora összeget kezel.

A családi szálak által felvetett problémákról a következőképpen nyilatkozik a jegybankelnök unokatestvére:

„– Egyes kimutatások szerint a hitelezett cégek nagy része főként az ön üzleti és családi köréhez tartozik. Helytállóak ezek az állítások?

– Matolcsy Ádám – Matolcsy György fia – és a Szemerey család kevesebb mint öt százalékát kapták az általunk kihelyezett pénzeknek. Minden hitelt a szabályok teljes betartásával helyeztünk ki, különös figyelemmel az összeférhetetlenségi szabályokra.

– Az ön által tulajdonolt bank felügyelőbizottságában helyet kapott Szemerey Bertalan, aki szintén a rokonok számát növeli. A családi kötelékek nem játszottak szerepet a hitelezés folyamatában?

– Szemerey Bertalan a testvérem fia. De nem gondolom, hogy csak azért, mert valaki Matolcsy vagy Szemerey, ne kaphatna hitelt a növekedési hitelprogram részeként vagy ne vállalhatna szakmai munkát a szabályok betartásával.

(...)

– Az egyik szóban forgó jegybankos alapítványnak éppen Szemerey Gabriella, az ön felesége az igazgatója. Ő emellett több alapítványi cégben is felbukkan, de sajtóhírek szerint olyan vállalkozások is őt jelölik meg kapcsolattartóként, amelyekben semmiféle tisztsége nincs.

– Ilyenről nincs tudomásom. A feleségem több nyelven beszélő, többdiplomás hölgy, akiben megbíznak a kollégái. Emögött nem a rokoni kapcsolatokat kell nézni, hanem az általa nyújtott szakmai teljesítményt. Rendkívül fontos továbbá, hogy egy alapítványban nem az igazgató hozza a döntéseket, hanem a kuratórium. Az igazgató szerepe lényegében az, hogy a kuratórium döntéseit végrehajtja."

Szemerey arról is beszélt, hogy érdekeltségeinek zászlóshajója, a BanKonzult Kft. elemzéseit nem csupán az MNB vásárolja meg évente 68 millió forintért, hanem számos más multinacionális cég és pénzintézet is.  • Tippek
  • Biztosítás