Jön a totális titkosítás 2.0

2016.06.04. 22:03

A héten újabb kísérletet tett a kormány arra, hogy minden közpénzből működő állami vállalat gazdálkodási adatait titkosíthatóvá tegye. A 444.hu szombati cikke szerint az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elé került ugyanis az eredetileg 2009-ben hozott, "a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény" módosítási javaslata, mely igazi gumifeltételeket szabna 10 vagy akár 15 évnyi titkosításra. 

Ilyen feltétel lenne például

  • a „stratégiában szereplő kiemelt céllal” összefüggő adat, ami nagyjából bármire ráhúzható
  • a "pénzügyi, finanszírozási szerződések és megállapodások" adatai, ami nagyjából az egész gazdálkodási tevékenységet lefed
  • sőt, minden olyan szerződés, ami a közbeszerzési értékhatár alá esik

A módosító javaslatok továbbá szinte minden energiaszolgáltatókkal kapcsolatos szerződés titkosítását is lehetővé tennék. 

A kormány kinyitja a kiskaput a kartellező cégeknek

Egy másik módosításról már írtunk korábban: a kormány jelentősen felpuhítaná a saját kartell-ellenes törvényét, mely eredetileg automatikusan kizárta volna a kartellező cégeket a közbeszerzésből. Egy, a héten benyújtott módosító javaslat értelmében is ki lehetne ugyan zárni a kartellezés miatt megbüntetett cégeket, azonban 

a kormány a verseny érdekében felmentést adhat a kizárás alól.

Mégpedig az indoklás miatt azért, mert 

bizonyos ágazatokban olyan sok szereplőt bírságoltak már meg, hogy nem maradna olyan, aki a közbeszerzéseken indulhatna.

A módosítást május 10-én nyújtották be, egy nappal azután, hogy  a GVH megbírságolt egy vállalkozást, ami a HVG egy korábbi cikke alapján közvetve Andy Vajna cégbirodalmával hozható összefüggésbe, és ami emiatt akár három évig kimaradhatott volna a közbeszerzésekből.