Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kell Svájcnak a feltétel nélküli alapjövedelem

2016.06.05. 15:31

Svájcban vasárnap tartottak népszavazást az alapjövedelem bevezetéséről. A nem hivatalos végeredmény szerint a svájci választópolgárok túlnyomó többsége, egész pontosan 76,9 százaléka elutasította a javaslatot, írja az MTI.

Ha az igenek kerültek volna többségbe, az alapjövedelem törvénybe iktatása után minden felnőtt svájci állampolgárnak feltétel nélkül - tehát attól függetlenül, hogy dolgozik-e vagy sem - járna havi 2500 svájci frank (nagyjából 704 ezer forint), a gyerekek pedig 625 frankot kapnának. Az alapjövedelem bevezetésének támogatói azzal érveltek, hogy az emberek által elvégzett munkának nagyjából a feléért nem jár fizetés (házimunka, közösségi munka), és a juttatás ezt kompenzálta volna (az alapjövedelemről átfogóbban itt írtunk korábban).

Az ötlet ellenzői szerint viszont nem volt rendesen kitalálva az, hogy miből teremtené elő a költségvetés az alapjövedelem bevezetését lehetővé tevő pénzügyi forrásokat. A támogatók szerint ennek a megoldása a parlamentre hárult volna. Úgy tűnik viszont, hogy a parlamenti pártoknak nem tetszik annyira a feladat, hiszen egy párt sem állta ki a népszavazás előtt az alapjövedelem bevezetése mellett. A kormány szerint az alapjövedelem sokba kerülne, és tönkretenné a gazdaságot.

A bevezetéssel kapcsolatos egyik legnagyobb vitát a nacionalista, bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) keltette azzal, hogy amellett érveltek, hogy a juttatás bevezetése után sokkal több bevándorló akarna az országba jönni, mivel Svájc nemrég írt alá az EU-val egy megállapodást arról, hogy az EU-tagállamok állampolgárai szabadon költözhetnek az országba. "Ha az ország egy szigeten lenne, el tudnánk képzelni az alapjövedelem bevezetését" - fogalmazott az SVP szóvívivője. Az SVP szerint a meglévő szociális juttatások elhagyásával elő lehetne teremteni annyi pénzt, hogy jusson alapjövedelemre, de nyitott határok esetén lehetetlen lenne a bevezetés.

A Reuters azt írja, hogy a kormány számításai alapján évente 208 milliárd svájci frankba került volna az alapjövedelem, aminek a nagy részét fedezné a szociális ellátórendszer átalakítása, viszont ezen felül 25 milliárdot elő kéne még teremteni adóemeléssel vagy kiadáscsökkentéssel.