Döntött a Kúria, érvényesek a devizahiteles szerződések

kuria
2016.06.06. 18:46 Módosítva: 2016.06.06. 19:31

Hétfőn délután közzétette honlapján devizahiteles határozatát a Kúria. A legfelsőbb bíróság döntése egyértelműen a bankoknak kedvez a pereskedő adósokkal szemben: a határozat szerint nem szükséges, hogy a szerződés a folyósított összeg és a törlesztések összegét tételesen tartalmazza.

A testület az eljárásban egészen pontosan arra a kérdésre kereste a választ: Érvényes devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződésnek minősül-e az a szerződés, amelyben a forintban folyósítandó kölcsön összege forintban van megjelölve, a szerződés devizaösszegét pedig a felek megállapodása alapján a szerződés részét képező, a szerződéskötést követően elkészülő külön dokumentum (pl. folyósítási értesítő, törlesztési terv) tartalmazza?

A Kúria határozata a fenti kérdésre lényegében azt a választ adta, hogy a devizaalapú kölcsönszerződés akkor is megfelel a törvényi követelményeknek, ha az írásbeli szerződés tartalmazza a kölcsönösszeg devizában kifejezett ellenértéke kiszámításának, valamint a törlesztőrészletek száma, összege és időpontja kiszámításának a módját. A pénzintézet által kalkulált összegeket tartalmazó folyósítási értesítő, törlesztési terv, fizetési ütemezés stb. a bírói testület szerint olyan tájékoztatásának minősül, amely nem érinti a szerződés létrejöttét vagy érvényességét.