Fogytán a pénze az egyik legfontosabb oknyomozó szervezetnek

2016.06.06. 08:56

Miközben a sajtó világszerte továbbra is újabb és újabb cikkeket közöl a Panama-iratok néven elhíresült offhsore-dokumentumokból, a kiszivárogtatás feldolgozását koordináló oknyomozó szervezet, az ICIJ újságírói konzorcium kezd kifutni a pénzből. Az ICIJ hiába tett szert világhírnévre az offshore-botrány kapcsán, ki kell költöznie washingtoni irodájából és csökkenteni kénytelen létszámát a pénzügyi gondok miatt - írta a The New York Times.

A lap szerint a gondok forrása a konzorcium finanszírozásáért felelős anyaszervezet, a Center for Public Integrity pénzügyi helyzetének megingása. Emiatt pedig az ICIJ-nek nemrég meg kellett válnia három, a Panama-iratokon dolgozó szerződéses munkatársától, és három további állást is kénytelenek betöltetlenül hagyni.

A nonprofit ICIJ bajai pedig azt is jelzik, hogy manapság még a legsikeresebb oknyomozó projekteket is nagyon nehéz finanszírozni. 

"Még sok munka lenne ezzel a sztorival - ez az egész egy elég szomorú példája az újságírás kiszolgáltatottságának" - nyilatkozta az egyik távozó újságíró a New York Times-nak.

Az ICIJ és a vele együtműködő nemzetközi lapok április elején rántották le a leplet az offshore-cégek létrehozásával és kezelésével foglalkozó Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda belső ügyeiről egy kiszivárogtatás segítségével. 

Kiderült, hogy számos híresség, politikus és milliárdos használta az offshore-üzletág  piacvezető szereplőjének számító Mossack Fonseca szolgáltatásait. Közvetve érintett volt például Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök is, Kínában pedig  cenzorok hada dolgozott azon , hogy az ország lakói ne szembesüljenek vezetői offshore-kapcsolataival. 

Magyarországon eddig egy áldozatot szedett a botrány: Boldvai Lászlónak, az MSZP politikusának feleségéről derült ki, hogy volt offshore-cége. Boldvai emiatt  felfüggesztette párttagságát . De a leggazdagabb magyarok közül is  többen szerepeltek  az offshore-listán.

Arról, hogy mi ez az egész offshore-ozás,  itt  írtunk részletesen.