Matolcsy szépen feltápolta unokatestvére bankját

2016.06.06. 06:55

Több százmillió forinttal nőttek Szemerey Tamás bankjának kamat- és jutalékbevételei az utóbbi években. A növekedés aligha lett volna ekkora, ha az MNB-alapítványok a hozzájuk került milliárdok egy jelentős részét nem itt, az ország egyik legkisebb bankjánál helyezik el, előnyösnek nem mondható feltételek mellett.

Mint ahogyan az a Matolcsy György irányította PADA most nyilvánosságra került, a szocialisták által kiperelt, nagyrészt 2014-ről szóló befektetési szerződéseiből kiderül, a Matolcsy-unokatestvér bankjával (korábban evoBank, ma NHB) szemben nem volt elvárás, hogy legalább átlagos kamatokat kínáljon a néhány hétre, hónapra lekötött betétekre.

A PADA kérdésünkre elmondta, általános pénzügyi gyakorlat, hogy ilyen futamidejű lekötésekre a jegybanki alapkamatnál jelentősen alacsonyabb kamatot számolnak a kereskedelmi bankok. Igen, kétségtelen, az éven belül lejáró lekötött betét alapkamat alatt fizet, csakhogy az NHB-s betétek hozamai nem csak az alapkamatnál voltak kisebbek, hanem más hasonló lekötött betétekhez viszonyítva is.

Az alábbi ábrán a 2014 májusi és a 2015 januári időszak néhány lekötését szedtük össze, és összevetettük az akkoriban elérhető átlagos hozammal. Azt látjuk, hogy néhány kivételtől eltekintve, az NHB alacsonyabb kamatot kínált az átlagnál.

 

Ahogy az NHB 2014-es évről szóló beszámolójában szerepel, a korábbi 83 millióról 404 millióra nőttek a jutalékbevételek a megnövekedett hitelezés miatt, a kamatbevételek pedig a korábbi 800 millióról egymilliárd fölé nőttek. A betétállomány növekedése egy "új ügyfélkörnek" volt köszönhető.

A PADA lapunk kérdésére azt írta, hogy "a rövid idejű betétlekötések nem tekinthetőek befektetésnek", a hosszú távú befektetéseket pedig felelősen hozzák meg. Így pedig összességében nőtt is az alapítványi vagyon, a 260 milliárdból létrehozott MNB-alapítványok két év alatt 830 millió pluszt hoztak össze.

Világos, hogy a jelentős hozamot soha nem a néhány hetes betétek hozzák, de azért sok múlik itt is a kondíciókon. A PADA beszámolója szerint az alapítvány durván 60 milliárdjából tavalyelőtt 13 milliárd volt készpénzben és bankbetétben, egy ekkora összegnél pedig értelemszerűen nem mellékes, hogy milyen költséggel tartják.

És ha már egyébként is 12 milliót költöttek az alapítványnál abban az évben befektetési tanácsokra, elemzésekre, feltételezhető lett volna, hogy a legjobb elérhető megoldást választják. Már ha a tanácsadás nagy részben nem csak annyit jelentett, hogy havi 750 ezer forintért a Szemerey cégének pénzügyi trendekről szóló kiadványát járatták.

A befektetési döntésekben egyébként Matolcsy Györgynek személyesen is kiemelt szerepe volt, ahogy a kuratóriumi tagok kiválasztásában is. Az alapítvány igazgatója pedig Szemerey Gabriella, Szemerey Tamás felesége. Az NHB vezére korábban azt mondta, emögött nem a rokoni kapcsolatokat kell nézni, hanem "az általa nyújtott szakmai teljesítményt."