105 fiatalt hozott haza a kormány

2016.06.08. 07:03

Összesen 105 fiatal jött haza Angliából dolgozni a Gyere Haza, fiatal! program segítségével - árulta el az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) az Index kérdésére. A tavaly áprilisban indult program a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával.

A hivatal adatai alapján mostanáig:

  • a program honlapján 5000 fő regisztrálta magát. A programhoz az Egyesült Királyságban élő és dolgozó, speciális vagy hiányszakmával rendelkező magyar állampolgárok csatlakozhatnak, ezeknek a feltételeknek 1939 fő felel meg.
  • A programhoz 381 fő csatlakozott, tehát ők töltötték ki a szükséges nyilatkozatokat.  645 csatlakozási kérelem érkezett összesen.
  • 105 fő már Magyarországon dolgozik.
  • A partnercégek száma 134 darab, náluk összesen 2140 betöltetlen állás van.
  • A Facebook-elérések száma 348 ezer, 2288-an lájkolják az oldalt.
  • A programot 100 millió forintból indították, úgy számoltak, hogy ennyiből nagyjából ötven fiatalt lehet hazacsábítani.
Ez azt jelenti, hogy egy fiatal hazahozása eddig körülbelül 950 ezer forintba került.
 
 
 

A kérdésre, hogy az Egyesült Királyságon túl is tervezik-e bővíteni a programot, azt a választ kaptuk, hogy "a program bővítésére láthatóan van igény".  A csatlakozottak többsége átlagosan fél évet jelöl meg reális időpontként, amikor arról kérdezik őket, hogy a csatlakozástól számítva mennyi idő múlva akarnak hazajönni.  

Az NFA szerint nem hozzák, hanem támogatják a fiatalokat

Cikkünk megjelenése után az NFA-tól a cikkel kapcsolatos megjegyzést kaptunk. Ezt változtatás nélkül közöljük:

"A program megvalósítása jelenleg is folyamatban van az eredeti, 100 millió forintos költségvetés alapján, így téves és félrevezető az a megállapítás, hogy „egy fiatal hazahozása eddig körülbelül 950 ezer forintba került”.

Az ügyfeleinket nem „hozzuk”, saját elhatározásukból döntenek a hazatelepülés mellett, amelyet igyekszünk segíteni szolgáltatásokkal és anyagi támogatással.

A támogatásokról: a programra biztosított keretösszeg 5%-át fordíthatjuk működtetésre, 95%-át pedig a csatlakozott fiatalok támogatására. A program keretében Magyarországon elhelyezkedett 105 fő részére eddig megítélt támogatások összege 57.617.270 Ft, de a kérelmek folyamatosan érkeznek be hozzánk.

A támogatások bontásban: egy személy által igénybe vett legmagasabb támogatási összeg 1.269.283 Ft volt, amely tartalmazta az egyszeri munkahely-keresési (repülőjegy) és a 12 havi lakhatási támogatást. A legalacsonyabb igénybe vett támogatási összeg 22.035 Ft volt, amely mindössze egy repülőjegyet tartalmazott.

Tapasztalataink szerint egy átlagos támogatott 50.710 Ft munkahely-keresési, 1.086.546 Ft lakhatási és 450.809 Ft mobilitási támogatást kapott."