Nem büntetik Orbán vejének kartellgyanús excégét

2016.06.08. 15:10

Nem minősül kartellezésnek, ha a piaci rendszer különböző szintjein elhelyezkedő, a folyamat más-más szakaszaiban működő vállalkozások kötnek megállapodást. Részben ezzel indokolta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy megszüntette a nyomozást a nemrég még Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. ügyében - írta a Népszabadság.

A lap szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendőrség szerint csak a versenytársak közti megállapodás számít kartellezésnek. Nem számít annak ugyanakkor, ha a pályázat kiírásában közreműködő cég működik együtt az ajánlattevővel.

Az Elios elleni nyomozás megindításáról egy éve számolt be az Index, később pedig az is kiderült, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF is nyomoz a cég után. 

Az ügyben azért indult eljárás, mert felmerült a hűtlen kezelés és versenykorlátozó megállapodás gyanúja 13, az Elios által 2014 során elnyert világosításkorszerűsítési közbeszerzés kapcsán. A cég összesen mintegy 3 milliárdot kaszált ezeken az önkormányzati megrendeléseken, jelentős részüket versenytárs nélkül nyerte el.

A céget többek között Schiffer András LMP-s országgyűlési képviselő jelentette fel, mégpedig azért, mert szerinte a több pályázat előkészítésében közreműködő Systrade Kft. és az ajánlattevő Elios Zrt. a köztük korábban fennálló személyi összefüggések miatt összejátszhatott.

Ez úgynevezett vertikális kartellezésnek minősülne. Ennek az a lényege, hogy a pályázat különböző szakaszában résztvevő cégek dolgoznak össze azért, hogy felhajtsák a megrendelés árát, és saját nyereségüket növeljék, az adófizetőt pedig megrövidítsék. 

A rendőrség szerint azonban ezzel semmi gond nincs. Csak akkor lenne, ha az Elios a közvetlen versenytársaival beszélt volna össze, hogy magasabb árakat csikarjanak ki. Az NNI azt is érvként hozta, hogy a vizsgált közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban senki sem emelt panaszt a versenyhivatalnál.

Az Elios tavaly árpilisig Tiborcz István érdekeltségébe tartozott. Orbán Viktor veje a cég világításkorszerűsítési pályázataival kapcsolatos visszásságokról szóló sajtóhírek megszaporodása után adta el részesedését.