San Francisco az Uber után az Airbnb-nek is betett

2016.06.08. 16:45
Ezentúl csak a regisztrált lakásokat lehet majd rövid távon kiadni. A város és a cég között már egy ideje dúl a háború, korábban az Ubert is sikerült leszabályozniuk.

San Franciscóban kedden egyhangú döntés született, ami megnehezíti majd az Airbnb-zést, írja a Quartz. A város felügyeleti tanácsa 10-0 arányban megszavazta, hogy a rövidtávú lakáskiadási platformokon csak regisztrált lakosok hirdethessenek. Az ezt megszegő cégek napi ezer dolláros büntetéssel kell számoljanak.

Az Airbnb (amit egyébként két San Fransicó-i srác talált ki) és a város között már egy ideje folyik a harc, ám egészen eddig a sharing economy cég állt nyerésre. A lakosok ugyanis leszavazták azt az indítványt, hogy egy lakást maximum évi 75 napra lehessen rövid távon kiadni.

A cég ekkor vehemens ellenkampánnyal válaszolt. A plakátokon a hotelektől beszedett adót kérték számon:

Kedves Közművek,
kérjük, a 12 millió dollárnyi hoteladót ilyen bicikliutakra költsétek.

Azzal is kampányoltak, hogy az apartmanjukban csak egy-egy szobát kiadók talán pont az Airbnb-nek köszönhetően tudják összeszedni a bérleti díjra valót. 

A mostani indítvány David Campostól származik, aki szerint az Airbnb-nek komoly felelőssége van a városban kialakult lakhatási válságban. A globális lakáshiány miatt kialakult krízisen tényleg nem segít az apartmanozás: a nem adóköteles lakáskiadás miatt egyre nehezebb olcsón lakáshoz jutni, a felértékelődő lakásokból egyre több szegény családot lakoltattak ki.

Wow.

Eric Eberhardt (@idontlikewords) által közzétett fénykép,

Ez nem az első csapás, amit San Francisco a hasonló cégekre mér: az Airbnb-vel együtt lobbizó Ubernek nagy érvágás volt, mikor áprilisban megszavazták, hogy a sofőröknek vállalkozási engedélyt kell kiváltania.

A sharing economy cégek világméretű sikerük miatt egyre több városban csak korlátozottan működhetnek: Berlinben május elején gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítették, Izlandon pedig a turistaszezon közepén kezdték el erősen korlátozni az apartmanozókat.

A lakhatási krízis minket sem került el, a bérleti díjak nagyon magasak, a gyorsan dzsentrifikálódó kerületekben pedig egyre gyakoribbak a kilakoltatások. A Fidesz a Magyar Idők szerint márciusban törvényjavaslatot adott be, amelyben átalányadóra kötelezé az rövidtávú lakáskiadást.