Sztrájkra készülnek a közszolgák

2016.06.08. 15:32

Sztrájkra készül a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), hogy súlyt adjanak béremelési követeléseiknek. Június 22-én 8 és 10 óra között fognak munkabeszüntetést tartani, amihez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott - közölte a szakszervezet elnöke.

Boros Péterné hangsúlyozta: önkormányzati területen nem történt még ilyen, és a 25 éves szakszervezet sem szervezett még soha sztrájkot. Jelentős és súlyos lépésnek nevezte a munkabeszüntetést.

Azt nem árulta el, hogy pontosan hol áll majd meg a munka a polgármesteri hivatalokban, de példaként említette, hogy budapesti és budaörsi alapszervezetüknél is teljesülnek a sztrájk törvényi feltételei.

Az MKKSZ azt követeli, hogy az önkormányzati tisztviselők számára a kormány 2016. október 1-jétől biztosítson átlagosan 30 százalékos béremelést. 

Magyarországon 36 749 dolgozót foglalkoztatnak az önkormányzatok, közülük 24 058-nak nyolc éve egyetlen fillérrel sem emelkedett a fizetése - közölte a szervezet.

Azt is kifogásolják, hogy a z állami tisztviselőkről szóló, újonnan életbe lépő törvény csak a járási kormányhivatalok tisztviselőinek kínál megoldást, ami azt eredményezheti, hogy az önkormányzatoktól a járásokhoz áramlik át a munkaerő, és humánerőforrás-krízis jön létre az önkormányzatoknál.

Már most is jelentős a munkaerőhiány, emiatt a szakszervezeti vezető úgy tudja, hogy a korábban a kormány által bejelentett mintegy 10 százalékos létszámcsökkentés is elmarad.

A sztrájkra való felkészülés első lépéseként szerdán tájékoztatják a kormányt, és kérik, hogy a miniszterelnök a sztrájktárgyalásokra tárgyalópartnerül az önkormányzatokért felelős belügyminisztert jelölje ki.