Az utolsó pillanatban megállítják a szemétkáoszt Galgagyörkön

2016.06.09. 17:17

Frissítés: Sikerült megállapodni, folytatódik a szemétszállítás. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő cikkünk megjelenése után lapunkkal közölte, "a múltban felhalmozott likviditási problémákért nem az NHKV Zrt. felelős, az épp a rendszer problémáira világított rá, azonban a problémák megoldása érdekében az NHKV Zrt. segít a Galgagyörk térségét is ellátó Tiszta Vidékért Kft-nek aminek köszönhetően a hulladék elszállítása folytatódni fog."

Az önkormányzat facebook-oldalán fordult a polgárokhoz Matejcsok Zsolt, Galgagyörk polgármestere, mert a hulladékszállító cég főnöke bejelentette: jövő héttől nem tudja elszállítani a szemetet. A Tiszta Vidékért Kft. azt mondja, hogy az állami cég nem fizeti ki neki a szemétszállítást, ingyen vagy veszteséggel pedig nem fognak dolgozni.

A cég problémája nem csak Galgagyörköt érinti, 16 másik, környékbeli településen is beszünteti a szállítást. A polgármester szerint az önkormányzat ugyan tudna fizetni a cégnek, mert eddig is fizettek, de a központosított hulladékszállítás miatt ez már nem lehetséges. Az állam viszont nem fizet.

A katasztrófavédelemnek már jelezték a problémát, nekik kell céget kijelölni a szállításra, a határozatot talán jövő héten meg is hozzák. A határozat ugyanakkor csak egy papír lesz, a legtöbb szemétszállító cég csődközelben van az állami szabályozás miatt. Azaz előfordulhat hogy senkit nem találnak, aki tud is szállítani.

"Ezen mi nem tudunk segíteni. De pénteken összeül a testület és megpróbálunk tervet kidolgozni arra az esetre, ha jövő héttől valóban senki sem fogja elvinni a szemetet. Egy a kérésünk, ne az árokpartra kerüljön a szemét, higgyétek el fogunk megoldást találni" - írta Matejcsok Zsolt.

A Tiszta Vidékért Kft. csak egy a sok bajban lévő szemetes cég közül. Múlt héten írtuk meg, hogy nem tud tovább veszteségesen működni az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (ÉNYMK) és hivatalos levélben bejelentette az eddig kiszolgált településeknek, hogy a hónap vége után nem fogják tudni elvinni a szemetet. Erről az önkormányzati többségi tulajdonban lévő cég tájékoztatta a katasztrófavédelmet is.

Az ügy hátteréről ebbenebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesen.