Gyárfás
19 °C
35 °C

Bruttó százezres béremelést kapnak az orvosok

2016.06.09. 09:22

A teljes munkaidős orvosok és szakgyógyszerészek bruttó 107 ezer forintos alapbéremelést kapnak ősztől, jelentette be Balog Zoltán miniszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Ezenfelül Balog 2017-re további bruttó 100 ezer forintos emelést helyezett kilátásba, ami már elég komoly béremelési hullámnak számít.

Novembertől a rezidensek és a kórházi gyógyszerészek bruttó 50 ezres emelést kapnak. Az egészségügyi szakdolgozóknak szeptemberre új bértáblát dolgoznak ki, fizetésük bruttó 10-30 ezer forinttal nő. Ez valamivel több mint 25 százalékos emelést jelenthet. Ezen túl 2019-re fokozatos emelésekkel majdnem megdupláznák ennek a csoportnak a fizetését.

Mindez két év alatt 100 milliárdos kiadást fog jelenteni az államnak, 87 milliárdot 2017-ben. „A fedezet, az ott van” – mondta el erről Balog, pontos számokat azonban csak a következő napokra ígért.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta el, hogy nagyon sokat kellett dolgozniuk ezen a megállapodáson, de most a végén nagyon örülhet mindenki. Egy szakszervezeti vezető pedig arról beszélt, hogy 12 éve a szocialisták nem emelték kellő mértékben a béreket, ezzel ellentétben most Balog Zoltánék igen.

A budapesti kórház-átalakításokról Balog annyit közölt, hogy még semmi sem dőlt el. Csak annyi, hogy biztosan nem zárnak be teljesen egész kórházakat, csak egyes osztályokat, funkciókat visznek át máshova.