Nem folytatják a nyomozást a kitiltási ügyben

2016.06.09. 11:56

Nem lesz újabb nyomozás a kitiltási ügyben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Fővárosi Főügyészség. Ezek szerint hiába mondta ki kedden a bíróság, hogy a milliárdos korrupciós ajánlat hátterében állók kiléte ismeretlen maradt, nem is szándékozik senki felderíteni az elkövetőket. Az ügyészség szerint a korábbi nyomozás során mindent megtettek, kiderült azonban, hogy még a vádlott telefonját sem hallgatták le.

Nem vetődött fel a Fővárosi Főügyészség szerint olyan új adat vagy körülmény, amely újabb nyomozás elrendelését indokolná a kitiltási ügyben. A Magyar Nemzetet azután tájékoztatta erről az ügyészség, hogy a lap rákérdezett, lesz-e folytatás azok után, hogy a bíróság cáfolta a vádirat elméletét.

A vádirat szerint T. Viktor színlelt ajánlatban beszélt az amerikai Bunge étolajgyártó cég képviselőjének arról: kétmilliárd forintért cserébe kormányzati kapcsolatain keresztül eléri az étolaj áfájának csökkentését. Ezzel szemben a bíróság kedden azt mondta ki, T. Viktor csak közvetített, és valós szereplők állhattak az ajánlat hátterében, de hogy kik, az eddig nem derült ki.

Az ügyészség azt írta, T. Viktor kapcsolatrendszerét lenyomozták, „a sajtóban megnevezett személy”, vagyis a Századvég Gazdaságkutató Zrt. gyanúba kevert korábbi elnöke, Heim Péter tekintetében is alapos vizsgálat folyt. A korábbi hírek szerint T. Viktor állította, Heim lett volna az a kormányközeli személy, aki közbenjár az étolaj áfájának csökkentésében. 

A válaszból azonban az is kiderül, a nyomozás annyira azért nem volt körültekintő, hogy például lehallgassák a vádlott telefonját, ami az ilyen jellegű korrupciós ügyeknél egyébként bevett gyakorlat. "Jelen ügy tárgya egymozzanatos korrupciós cselekmény volt, nem pedig egy folyamatos, rendszeres korrupt kapcsolat", indokolta a telefonlehallgatások elmulasztását az ügyészség.