Betörték a Zsolnay tulajdonosának ablakát

2016.06.13. 14:59

Egyre inkább egy krimire kezd emlékeztetni a pécsi Zsolnay gyár története: először nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetés, amelyen egy nő a Zsolnay egyik vezetőjét kérdezi arról, hogy kilophatnak-e 400 ezer forintnyi árut, majd a gyár tulajdonosa azt állította, valaki belőtt a budapesti irodájának ablakán. A rendőrség szerint viszont lövés nem volt.

Kiszivárgott felvétel

A Pécsi Újság.hu nevű hírportál birtokába került és a honlapján publikált telefonbeszélgetés tanúsága szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egyik vezetője és egy ismeretlen nő arról beszélgetett, hogy lehetséges-e számla nélkül kivinni a gyár területéről 400 ezer forint értékű árut, írja az MTI.

A hétfői cikk szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. meg nem nevezett vezetője - mint a megjelentetett felvételen is hallható - elzárkózott a kérés teljesítésétől, de azt mondta, erre Bachar Najarinak, a cég többségi tulajdonosának lenne lehetősége, hiszen "ő a tulajdonos".

A Pécsi Újság.hu szerint a felvételen "a számla nélküli szállításra célozgató hívó fél" egy Dezső keresztnevű férfi megrendelésére és az ő Bachar Najarival történt egyezségére hivatkozott. "A nő arra ösztökéli a manufaktúra szóban forgó vezetőjét, hogy mivel egy Dezső keresztnevű illető ezt már megbeszélte Bachar Najarival, ezért segítsen kihozni a gyárból 400 ezer forint értékű terméket, amelyet egyébként vár az azt megrendelő ügyfelük" - olvasható a cikkben.

A Zsolnay dolgozója többször elismétli, hogy erre Bachar Najarinak lenne csak lehetősége, "aki a tulajdonos", ezért az ő autóját nem vizsgálják át - írják. A Pécsi Újság.hu azt írta, hogy a felvételt ismeretlenek juttatták el szerkesztőségükhöz, arra azonban nem tudatták, ki, milyen célból és mikor készítette a felvételt.

Belőttek az ablakon?

zsoln
Fotó: Zsolnay Zrt.

Hétfőn délután pedig a Bama.hu arról számolt be, hogy hétfőre virradóra valaki belőtt a gyárt Najari budapesti irodájának ablakán. Mivel a lövés valamiko éjszaka dördült el, ezért senki nem volt az irodában, így nem sérült meg senki.  A lapot a zsolnay tulajdonosának felesége, Cséplő Petra számolt be az esetről, aki szerint

a lövést figyelmeztetésnek szánhatták a Zsolnay vezetőjének,

aki kedden nemzetközi sajtótájékoztatón akar beszámolni a Zsolnay gyár körül kialakult helyzetről. Cséplő elmondta, feljelentést tettek a lövés miatt.

Hétfő este a Budapesti Rendőrfőkapitányság az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a helyszíni adatgyűjtés és a szemle alapján nem merült fel a gyanúja annak, hogy az üvegen látható sérülés lövéstől származik, a rendőrség szerint valószínűbb, hogy valamilyen nekidobott tárgytól pókhálósodott be az iroda üvege.

NAV razziától a felszámolásig

A Pécsma.hu nevű portál április 28-án - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy "ismeretlen elkövetők csomagtartóban lophattak ki porcelánokat a pécsi gyárból, és valószínűleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emiatt csapott le a manufaktúrában".

A NAV nyomozói április 26-án reggel szállták meg a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pécsi székhelyét. Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense aznap az MTI-vel közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott.

Közben az utolsókat rúgja a Zsolnay-gyár: a hét elején még arról érkeztek hírek,  hogy tömegesen mondanak fel  az alkalmazottak, pénteken pedig már kezdeményezte is  a cég felszámolását  annak hitelezője. A Zsolnaynak a Magyar Fejlesztési Bank adott hitelt, a szerződést viszont május közepén felmondta, ami miatt a Zsolnay többségi tulajdonosa, Bachar Najari be is perelte a bankot.

Az MFB viszont időközben eladta a tartozást egy építőipari vállalatnak, így a Zsolnay már ennek a cégnek tartozik, ők kezdeményezték most a felszámolást.  A pécsi önkormányzat már felkészült erre, májusban létrehoztak egy céget Ledina Kerámia Kft. néven, ami átveszi a gyár felmondó alkalmazottjait és szükség esetén bizonyos funkcióit is. A kedden felmondott 130 dolgozót már át is vette a Ledina.