Családi autóra költik a kkv-k a jegybank hitelét

2016.06.15. 12:21

Tudta, hogy a jegybank Növekedési Hitelprogramján keresztül fölvett, nagyon kedvezményes vállalati hitelből családi autót is lehet venni? Vagy hogy ezzel Kft-vel és Bt-vel rendelkező családok 1,5 millió forint készpénzzel tudnak megvenni 7 millióba kerülő kocsikat, és teszik is szép számmal?

A Hvg.hu cikke hívja fel arra a figyelmet, hogy az elvileg a gazdaság élénkítésére és a kisvállalati hiteléhség enyhítésére kitalált NHP egyik legnépszerűbb felhasználási módja, hogy a vállalkozók haszongépjárművet, pontosabban pickupot vesznek belőle. Persze ennek van értelme, mert egy ilyen, pár zsák föld vagy egy munkagép szállítására alkalmas autó sok kkv-nak fontos munkaeszköz, de városban is teljesen elmegy családi autóként, így magáncélra is remekül alkalmas.

A Hvg cikke szerint pedig viszik is az ilyen kocsikat, mint a cukrot, mert az NHP-hitelkonstrukcióban csak 22 százalék önrészt kell felmutatni, vagyis egy nagyjából bruttó 7 millió forintos pickup már 1,5 millió forint készpénzzel megvan. Ekkora önrésznél a vállalkozás ügyvezetőjének kezességet kell vállalni a hitelért, ha viszont 30 százalékot kifizet a cég, akkor még erre sincs szükség. Az áfát ráadásul vissza tudja igényelni a vállalkozás, így egy 

7 milliós autó az NHP-val nettó 500 ezer forintba kerül. 

A hitel ügyintézését ráadásul az autókereskedő rendezi, még a bankba sem kell bemenni. Egyes kereskedők ezért direkt úgy hirdetik a pickupjaikat, hogy azt NHP-ra is meg lehet venni.

A Magyar Nemzeti Bank eddig 2126 milliárd forintot hitelezett kisvállalkozásoknak az NHP konstrukcióval, amit ebben az évben már le akartak zárni, nem sokkal azután viszont, hogy kijöttek az év eleji pocsék növekedési adatok, a jegybank bejelentette, hogy még 100 milliárd forintot tol a programba. Pedig az NHP nem volt igazán hatékony, és bár fontos pénzforrás volt a kisvállalkozásoknak, az eredeti célját, hogy beindítsa a bankok vállalati hitelezését, nem érte el.