Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság a földtörvény miatt

2016.06.16. 12:57 Módosítva: 2016.06.16. 13:37

Bírósági keresetet indított a földtörvény miatt az Európai Bizottság csütörtökön Magyarország ellen, írja az MTI. Az EB szerint a törvénnyel Magyarország megsérti a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők mezőgazdasági földterület használatára vonatkozó jogaival kapcsolatos uniós szabályokat. A zsebszerződések ügyében 2014-ben indult kötelezettségszegési eljárás, ez ért most bírósági szakaszba. A földügyben egyébként folyamatban van egy másik uniós eljárás is, ezt a külföldiek tulajdonszerzésének korlátozása miatt kezdeményezték

A bizottság szerint a magyar földtörvény a külföldi és a belföldi befektetőket egyaránt megfosztotta szerzett jogaiktól és befektetéseik értékétől anélkül, hogy ennek fejében kárpótlást biztosított volna. 

Az uniós bizottság álláspontja szerint a törvény kihirdetése és hatálybalépése közötti időszak rendkívüli rövidsége ahhoz vezetett, hogy a befektetőknek nem volt lehetőségük alkalmazkodni az új jogi környezethez. Következésképpen a törvény oly módon fosztotta meg a meglévő befektetőket szerzett jogaiktól és befektetésük értékétől, hogy ennek során nem biztosította az Európai Unió Alapjogi chartájában foglalt jogbiztonságot és a tulajdonhoz való jog tiszteletben tartását.