Demján: Új kormánybiztos felügyelheti a takarékszektort

2016.06.16. 15:29

Orbán Viktor azt ígérte Demján Sándornak, új kormánybiztost nevez ki a takarékszektor felügyeletére, írja a 444 Demján csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján. A takarékszektor átalakításának idején az ágazatért felelős kormánybiztos Vojnits Tamás volt, aki egyben a Takarékbank igazgatóságának elnöki posztját is betöltötte, és 2012-ig az FHB igazgatóságának is tagja volt. Ma a Takarékbank vezérigazgató-helyettese. 

A takarékszövetkezetek kisebb részét tömörítő OTSZ vezetője kifejtette, már semmilyen anyagi érdekeltsége nincs szektorban, csak "segít, ahol tud". Demján arról is beszélt, hogy a miniszterelnök az új kormánybiztoson kívül az OTSZ segítségére is számít abban, hogy segítsenek feltárni, milyen hibákat követtek el a takarékszektor átalakításakor. Demján Sándor és Orbán az üzletember tájékoztatása szerint tisztázták egymás közt, hogy a jövőben a takarékok vagyonának gyarapítása a cél. 

Demján szerint az elmúlt években a takarékintegrációt vezető Takarékbankon keresztül Spéder Zoltán körei "kisembereket akartak kisemmizni". Hogy ez miért nem tűnt fel 3 éven át a miniszterelnöknek, arról Demján azt mondta: a miniszterelnök vezetési stílusához tartozik egy bizalmi kör kijelölése, akik aztán egy-egy területért felelnek, a törvényt magát talán nem is olvasta, így csak későn kapcsolt. 

  Az Indexet kiadó CEMP és az FHB tulajdonosi köre között átfedés van, és mindkét cégben Spéder Zoltán az igazgatóság elnöke.