Emőke
4 °C
20 °C

Demján: Új kormánybiztos felügyelheti a takarékszektort

2016.06.16. 15:29

Orbán Viktor azt ígérte Demján Sándornak, új kormánybiztost nevez ki a takarékszektor felügyeletére, írja a 444 Demján csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján. A takarékszektor átalakításának idején az ágazatért felelős kormánybiztos Vojnits Tamás volt, aki egyben a Takarékbank igazgatóságának elnöki posztját is betöltötte, és 2012-ig az FHB igazgatóságának is tagja volt. Ma a Takarékbank vezérigazgató-helyettese. 

A takarékszövetkezetek kisebb részét tömörítő OTSZ vezetője kifejtette, már semmilyen anyagi érdekeltsége nincs szektorban, csak "segít, ahol tud". Demján arról is beszélt, hogy a miniszterelnök az új kormánybiztoson kívül az OTSZ segítségére is számít abban, hogy segítsenek feltárni, milyen hibákat követtek el a takarékszektor átalakításakor. Demján Sándor és Orbán az üzletember tájékoztatása szerint tisztázták egymás közt, hogy a jövőben a takarékok vagyonának gyarapítása a cél. 

Demján szerint az elmúlt években a takarékintegrációt vezető Takarékbankon keresztül Spéder Zoltán körei "kisembereket akartak kisemmizni". Hogy ez miért nem tűnt fel 3 éven át a miniszterelnöknek, arról Demján azt mondta: a miniszterelnök vezetési stílusához tartozik egy bizalmi kör kijelölése, akik aztán egy-egy területért felelnek, a törvényt magát talán nem is olvasta, így csak későn kapcsolt. 

  Az Indexet kiadó CEMP és az FHB tulajdonosi köre között átfedés van, és mindkét cégben Spéder Zoltán az igazgatóság elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!