Irán nem bírja a Molt

2016.06.17. 09:44

Az iráni állami olajcég "nem áll készen" arra, hogy eleget tegyen a Mol ajánlatának, és könnyűolajat szállítson a magyar partnernek. 

A Mehr iráni hírügynökség híre szerint még folynak a tárgyalások a két cég között, de per pillanat nincsenek meg az üzlet feltételei.

A hírügynökségnek az iráni olajcég nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője azt mondta, a Mol 30-40 ezert hordónyi könnyű nyersolajat akart venni tőlük.

A Mol nincs egyedül az iráni olajért folyó sorban állásban, az utóbbi hetekben például Romániába már szállítottak az irániak az orosz Lukoil egyik ottani finomítójába. De az osztrákok, csehek, litvánok, lengyelek, horvátok, szlovének és szerbek is érdeklődnek a dolgok iránt.

Az iráni olajexport iránt azért nőtt meg hirtelen a kereslet, mert nemrég feloldották az országra kivetett gazdasági szankciókat, miután Teherán hajlandó volt korlátozni és nemzetközi ellenőrzés alá vonni atomprogramját.

A szankciók feloldása után a magyar keleti nyitás is aktivizálta magát, Orbán Viktor tavaly novemberben Teheránban számos együttműködési megállapodást kötött az iszalmista iráni vezetéssel, idén februárban pedig az iráni alelnök járt Budapesten.

Azonban úgy tűnik, ennek ellenére nem teljesen zökkenőmentes a gazdasági kapcsolatok felfuttatása.