Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Csökken a különbség az új és használt lakások ára között

2016.06.20. 07:54

A használt, illetve az új építésű lakások árai rég nem látott közelségbe kerültek, négyzetméterenként nagyjából 100 ezer forintra csökkent a különbség - írta hétfői számában a Népszava az OTP Jelzálogbank elemzésére hivatkozva.

Budapesten csak az idei első öt hónapban mintegy 120 új vagy korábban félbehagyott és újraindított projekt lakásait kezdték el hirdetni, ez pedig az "árolló" záródását hozhatja magával. A lap szerint június első felében az új építésű lakások négyzetméterára országos átlagban 441 ezer forint volt, a használtaké pedig 337 ezer forint, ami 104 ezer forintos különbséget jelent. Megjegyezték, hogy az év elején a differencia még 110-132 ezer forint volt.

A várakozások szerint ennek ellenére a lakások ára nem csökken a közeljövőben, mert a komolyabb áresés senkinek sem érdeke. Balogh László, az ingatlan.com szakértője a napilapnak azt mondta, az újlakás-beruházásokat megvalósító cégek vevői számára a használt lakás eladásából származó bevétel biztosítja a fedezet nagy részét, az "árolló" záródása viszont megállíthatja a használt lakások drágulását. Ha az új lakások piacán túlkínálat keletkezne, akkor az a használt lakások négyzetméterárait is lejjebb vinné - áll az6 MTI lapszemléjében.