Csepreghy: Napi 28 utasnak épült a felcsúti kisvasút

2016.06.21. 12:47

A kormány sosem állította, hogy naponta több ezer utas fogja használni a kiemelt uniós beruházásként épült felcsúti kisvasutat - ezt mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a 444-nek . Az államtitkár arra, a brit Telegraph-ban megjelent cikkre reagált ezzel, ami szerint az EU csalás elleni hivatala vizsgálatot indított Orbán Viktor liblingprojektjével kapcsolatban, és ami azt is írja, hogy a kormány napi 2500-7000 utast ígért a kisvasútra. Csepreghy szerint ez egy teljes félreértés, a kisvasutat előkészítő dokumentumokban is

évi 10 ezer, vagy naponta átlagosan 27-28 utassal számoltak.

A napi 2500-7000 fős adatról az Átlásztó írt először, amely a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kérte ki az adatokat, amik viszont a Miniszterelnökség szerint nem a felcsúti kisvasútra, hanem a Bicske és Lovasberény közötti, normál nyomtávú vasútfejlesztésre vonatkoznak. Hogy miért ezt küldte el az NKH az Átlátszónak ahelyett, amit a lap kért, azt a Miniszterelnökség nem tudta megmondani. 

Ráadásul az adatok, amiket az Átlátszó közölt, a férőhely-kapacitásra vonatkoznak a várt utasszám helyett.  Igaz, nem volt nehéz félreérteni a kikért dokumentumot, abban ugyanis a férőhely-kapacitásról szóló táblázat a "Tervezett utasforgalom" című alfejezetben szerepel. 

utasszám felcsút
Fotó: Átlátszó.hu

Így persze még nagyobb kérdés, hogy miért volt kiemelten fontos 600 millió forint uniós pénzt költeni egy olyan vasútra, amit kevesebben használnak egy nap, mint ahányan a 70-es trolira felszállnak egyszerre egy szerda délután. Azzal viszont Csepreghy szerint nem vádolható a kormány, hogy átverték volna az EU-t. 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kormány tudomása szerint még nem indult EU-s eljárás Magyarország ellen, legalábbis hivatalos értesítés erről még nem érkezett.   • Hírek
  • Lakáshitel