Már mérik föl a Zsolnay vagyonát

2016.06.21. 16:32

Elkezdte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vagyoni helyzetének felmérését a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő. Börcsök Sándor vagyonfelügyelő azután érkezett a céghez, hogy a múlt héten egy, a West Hungária Bau Kft.-hez köthető cég – amely megvásárolta a Zsolnay 413 millió forintos tartozását a Magyar Fejlesztési Banktól – kérte a Zsolnay felszámolását. Mivel a pécsi porcelángyárat korábban a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat kérésére a kormány stratégiailag kiemelt gazdasági szervezetté nyilvánította, ezért ennek felszámolását az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Hogy a Zsolnay gyár tulajdonosának értelmezésében mi történik a gyárnál, arról itt írtunk bővebben.

Börcsök Sándor az MTI-nek elmondta, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelet kezdeti szakaszában "kiemelt feladat a társaság helyzetéről, operatív működéséről való tájékozódás, adatok bekérése". Ezután következhet a gyakorlati működési mechanizmusok kialakítása, "például a banki műveletek ellenjegyzésének technikája, vagy a rendes gazdálkodás körét meghaladó műveletek meghatározása".

Az ideiglenes vagyonfelügyelő az adós társaságnál önálló cégjegyzési jogosultsággal nem rendelkezik, az ügyvezető helyét nem veszi át, feladata az, hogy felügyelje az adós tevékenységét a felszámolási eljárás kezdetéig. Az ideiglenes vagyonfelügyelő ellenjegyzési joga, így döntési kompetenciája a rendes gazdálkodás körét meghaladó ügyletekkel kapcsolatban áll fenn.